Заготовки ковані і штамповані

Кування та штампування заготовок можна здійснювати на:

- кувальних молотах;

- кувально-штампувальних молотах;

- кривошипних гарячо-штампувальних предах;

- гідравлічних кувальних пресах;

- горизонтально-кувальних машинах наб. продуктивні;

- ротаційних і радіально-кувальних машинах.

За технологічними ознаками кування і штампування може бути: гарячим, холодним, листовим.

Вільне кування – це метод отримання заготовок тиском без застосування будь-яких підкладних чи закритих штампів. Воно здійснюється на молотах і пресах. Вільним куванням можна отри­мувати заготовки простої конфігурації масою від 350 г до 250 т. Вільне кування, як правило, застосовується в одиничному та дрібносерійному виробництві, а великі поковки у всіх видах виробництва. Матеріал – вуглецеві і леговані сталі та спеціальні сплави. Найменша товщина стінок поковки – 3...5 мм, а шорсткість поверхонь Rа = 80 мкм.

Для серійного і масового виробництва характерним є викорис­тання штамповок. Штамповані заготовки застосовуються в тих випадках, коли їх маса менша від маси заготовки з прокату на 12...15 %.

Найбільш прогресивний спосіб отримання заготовок методом штампування – обробка на горизонтально-кувальних машинах (ГКМ). Використовується в умовах серійного виробництва для заготовок середньої складності масою 0,1...100 кг, Rа = 80 мкм.

Для малосерійного виробництва заготовки середньої склад­ності масою до 100 кг (вуглецеві, леговані сталі, спецсплави) отри­муються куванням на молотах і пресах з підкладними штампами. При цьому забезпечується також мінімум товщини стінок і шорст­кість як і при вільному куванні (3...5 мм, Rа = 80 мкм).

Деталі типу важелів, фланців, шатунів, ступінчастих валів в умовах серійного виробництва виготовляють у вигляді поковок на молотах і гарячоштампувальних пресах. Маса – до 200 кг, Rа = 40...80 мкм. Виробництво серійне.

В 2...3 рази продуктивнішим за штампування на молотах є штампування на кривошипних пресах. Воно також забезпечує припуски на 20...35 % менші, ніж на молотах. Проте, воно все таки дещо менш продуктивне, ніж штампування на ГКМ.

В умовах великосерійного і масового виробництва для загото­вок малих і середніх деталей використовують штампування в закритих штампах.