рефераты конспекты курсовые дипломные лекции шпоры

Реферат Курсовая Конспект

Лекція 15. Інноваційно-інвестиційна діяльність підприємств

Лекція 15. Інноваційно-інвестиційна діяльність підприємств - Конспект, раздел Философия, КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ЕКОНОМІКИ 1. Економічна Сутність, Класифікація Та Структура Інвестицій 2. Хара...

1. Економічна сутність, класифікація та структура інвестицій

2. Характеристика інновацій та інноваційної діяльності

3. Пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні

1. Економічна сутність, класифікація та структура інвестицій

Актуальним завданням держави є активізація інвестиційної діяльності та значне нарощування обсягів інвестицій.

Загальні правові, економічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України визначає Закон України „Про інвестиційну діяльність”.

Він спрямований на забезпечення рівного захисту прав, інтересів і майна суб'єктів інвестиційної діяльності незалежно від форм власності, а також на ефективне інвестування народного господарства України, розвитку міжнародного економічного співробітництва та інтеграції.

Інвестиціями є всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти підприємницької та інших видів діяльності, в результаті якої створюється прибуток (дохід) або досягається соціальний ефект.

Такими цінностями можуть бути:

1) кошти, цільові банківські вклади, паї, акції та інші цінні папери;

2) рухоме та нерухоме майно (будинки, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності);

3) майнові права, що випливають з авторського права, досвід та інші інтелектуальні цінності;

4) сукупність технічних, технологічних, комерційних та інших знань, оформлених у вигляді технічної документації, навиків та виробничого досвіду, необхідних для організації того чи іншого виду виробництва, але не запатентованих ("ноу-хау");

5) права користування землею, водою, ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права;

6) інші цінності.

Визначення інвестицій дається також в Законі України „Про оподаткування прибутку підприємств”.

Інвестиція - господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції.

Під капітальною інвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає придбання будинків, споруд, інших об'єктів нерухомої власності, інших основних фондів та нематеріальних активів, які підлягають амортизації.

Під фінансовою інвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає придбання корпоративних прав, цінних паперів, деривативів та інших фінансових інструментів. Фінансові інвестиції поділяються на прямі та портфельні.

Пряма інвестиція - господарська операція, яка передбачає внесення коштів або майна до статутного фонду юридичної особи в обмін на корпоративні права, емітовані такою юридичною особою.

Портфельна інвестиція - господарська операція, яка передбачає придбання цінних паперів, деривативів та інших фінансових активів за кошти на фондовому ринку.

Під реінвестицією слід розуміти господарську операцію, яка передбачає здійснення капітальних або фінансових інвестицій за рахунок доходу (прибутку), отриманого від інвестиційних операцій.

Інвестиції класифікують за різними ознаками.

Найбільш розширена та деталізована класифікація інвестицій була запропонована І.А. Бланком.

Інвестиції, що направлені у відтворення основних фондів і на приріст матеріально-виробничих запасів здійснюються у формі капітальних вкладень (виробничих інвестицій).

Співвідношення між капітальними вкладеннями, що направляються на різні цілі, характеризує їх структуру.

Розрізняють такі види структури капітальних вкладень:

1) галузеву;

2) територіальну;

3) технологічну;

4) відтворювальну;

5) за формами власності.

Галузева структура характеризує розподіл капіталовкладень по галузях і видах виробництв.

Територіальна структура – співвідношення розподілу вкладень по економічних районах та областях країни.

Технологічна структура - співвідношення між основними складовими частинами капітальних вкладень: затратами на будівельно-монтажні роботи, вартістю обладнання, машин і механізмів, іншими капітальними витратами.

Відтворювальна структура капітальних вкладень відображає співвідношення довгострокових витрат на нове будівництво, розширення, реконструкцію та технічне переоснащення, тобто форми відтворення основних фондів.

Структура капітальних витрат за формами власності характеризується співвідношення державних інвестицій та приватного капіталу в загальному обсязі інвестицій.

Класифікація інвестицій підприємства

Вид інвестицій Характеристика
За об’єктами вкладення капіталу
Реальні характеризують вкладення капіталу у відтворення основних засобів, в інноваційні нематеріальні активи, у приріст запасів товарно-матеріальних цінностей та інші об’єкти інвестування, пов’язані зі здійсненням операційної діяльності підприємства або покращенням умов праці та побуту персоналу.
Фінансові характеризують вкладення капіталу в різні фінансові інструменти (в основному в цінні папери) з метою отримання доходів у майбутньому.
За характером участі в інвестиційному процесі
Прямі передбачають пряму участь інвестора у виборі об’єктів інвестування і вкладення капіталу. Вони здійснюються шляхом безпосереднього вкладення капіталу до статутних капіталів інших підприємств. Пряме інвестування здійснюють в основному досвідчені інвестори, які достатньо проінформовані про об’єкти інвестування і добре ознайомлені з його механізмом.
Непрямі передбачають вкладення капіталу інвестора, опосередковане іншими особами (фінансовими посередниками).
За періодами інвестування
Короткострокові характеризують вкладення капіталу на період до одного року.
Довгострокові характеризують вкладення капіталу на період більше одного року.
За рівнем інвестиційного ризику
Без ризикові це вкладення коштів у такі об’єкти інвестування, за якими відсутній реальний ризик втрати капіталу (очікуваного доходу) і практично гарантовано отримання розрахункової суми інвестиційного доходу.
Низькоризикові це вкладення капіталу в об’єкти інвестування, ризик за якими значно нижчий від середньоринкового.
Середньоризикові рівень ризику за об’єктами інвестування приблизно відповідає середньоринковому.
Високоризикові рівень ризику перевищує середньоринковий
Спекулятивні вкладення капіталу в найбільш ризикові інвестиційні проекти або інструменти інвестування, за якими очікується найвищий рівень інвестиційного доходу.
За формами власності капіталу, що інвестується
Приватні характеризують вкладення коштів фізичних і юридичних (недержавних форм власності) осіб.
Державні характеризують вкладення капіталу державних підприємств, а також коштів держаного бюджету різних рівнів і державних позабюджетних фондів.
За регіональною належністю інвесторів
Національні (внутрішні) характеризують вкладення капіталу резидентами (юридичними або фізичними особами) даної країни в об’єкти інвестування на її території. Резиденти – юридичні особи та суб’єкти господарської діяльності України, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), які створені та здійснюють свою діяльність відповідально до законодавства України з місцезнаходженням на її території.
Іноземні передбачають вкладення капіталу нерезидентами в об’єкти (інструменти) інвестування даної країни. Нерезиденти - юридичні особи та суб'єкти господарської діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами України, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави.

 

2. Характеристика інновацій та інноваційної діяльності

Правові, економічні та організаційні засади державного регулювання інноваційної діяльності в Україні визначає Закон України „Про інноваційну діяльність”, згідно якого інновації – це новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентоздатні технології, продукція або послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери.

Значення терміну „інновація” залежить від конкретної цілі дослідження, вимірювання або аналізу об’єкта. У зв’язку з цим розрізняють такі основні типи інновації:

- товарна інновація – введення нового продукту;

- технологічна інновація – введення нового методу виробництва;

- ринкова інновація – створення нового ринку товарів або послуг;

- маркетингова інновація – освоєння нового джерела постачання сировини або напівфабрикатів;

- управлінська інновація – реорганізація структури управління;

- соціальна інновація – впровадження заходів щодо покращення життя населення;

- екологічна інновація – впровадження заходів щодо охорони навколишнього середовища.

Інновації підлягають класифікації за певними ознаками.

Їх можна також розглядати і як вкладення інвестиційного капіталу в нововведення, які призводять до кількісних або якісних змін в підприємницькій діяльності. Підготовка, обґрунтування, освоєння та контроль за впровадженням нововведення є інноваційною діяльністю.

Згідно законодавства України інноваційна діяльність – це діяльність, що спрямована на використання й комерціалізацію результатів наукових досліджень та розробок і зумовлює випуск на ринок нових конкурентоздатних товарів та послуг.

Суб'єктами інноваційної діяльності можуть бути:

- фізичні та юридичні особи України;

- фізичні та юридичні особи іноземних держав;

- особи без громадянства;

- об'єднання юридичних та фізичних осіб, які провадять в Україні інноваційну діяльність і (або) залучають майнові та інтелектуальні цінності, вкладають власні чи запозичені кошти в реалізацію в Україні інноваційних проектів.

Рис. Класифікація інновацій

Підприємство (об'єднання підприємств) будь-якої форми власності, в якому більше ніж 70 відсотків обсягу продукції (у грошовому вимірі) за звітний період є інноваційні продукти або інноваційна продукція визнається інноваційним підприємством.

Інноваційний продукт є результатом виконання інноваційного проекту і науково-дослідною і (або) дослідно-конструкторською розробкою нової технології (в тому числі інформаційної) чи продукції з виготовленням експериментального зразка чи дослідної партії і відповідає таким вимогам:

Ø він є реалізацією (впровадженням) об'єктів інтелектуальної власності (винаходу, корисної моделі, промислового зразка, топографії інтегральної мікросхеми, селекційного досягнення тощо), на які виробник продукту має державні охоронні документи (патенти, свідоцтва) чи одержані від власників цих об'єктів інтелектуальної власності ліцензії, або він є реалізацією (впровадженням) відкриттів. При цьому використаний об'єкт інтелектуальної власності має бути визначальним для даного продукту;

Ø розробка продукту підвищує вітчизняний науково-технічний і технологічний рівень;

Ø в Україні цей продукт вироблено (буде вироблено) вперше, або якщо не вперше, то порівняно з іншим аналогічним продуктом, представленим на ринку, він є конкурентоздатним і має суттєво вищі техніко-економічні показники.

Інноваційним визнається проект, яким передбачаються розробка, виробництво і реалізація інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції, тобто інноваційний проект - комплект документів, що визначає процедуру і комплекс усіх необхідних заходів (у тому числі інвестиційних) щодо створення і реалізації інноваційного продукту і (або) інноваційної продукції.

Інноваційною визнається продукція, яка відповідає таким вимогам:

Ø вона є результатом виконання інноваційного проекту;

Ø така продукція (товари чи послуги) є конкурентоздатною.

Інноваційне підприємство може функціонувати у вигляді інноваційного центру, бізнес-інкубатора, технополісу, технопарку тощо.

Технологічний парк – юридична особа або об’єднання на підставі договору про спільну діяльність юридичних осіб (учасників), головною метою яких є діяльність щодо виконання інвестиційних та інноваційних проектів, виробничого впровадження наукоємних розробок, високих технологій та конкурентоспроможної на світових ринках продукції.

Технопарк (науково-технологічний парк) можна розглядати як комплекс дослідних інститутів, лабораторій та підприємств, що створюється на заздалегідь підготовлених територіях з метою координації діяльності та співробітництва таких головних ланок, як наука, вища школа, державний сектор виробництва, приватні підприємства, місцеві та регіональні органи управління.

Технополіс – це науково-промисловий комплекс, створений для виробництва нової прогресивної продукції або розроблення нових наукоємких технологій на базі тісних взаємовідносин виробничих підприємств з вищими навчальними закладами і науково-технічними центрами. У ньому поєднуються наука, техніка і підприємництво, здійснюється тісне співробітництво між академічною наукою, підприємцями, місцевими і центральними органами влади.

Функцією технополісу є максимальне використання унікального науково-виробничого та трудового потенціалу великого міста, його зручного економіко-географічного положення через формування життєво важливої для інноваційної діяльності інфраструктури. Отже, сукупність технопарків, інкубаторів і комплекс різноманітних структур, які забезпечують життя міста, утворюють технополіс.

Бізнес-інкубатор – це комплекс, що займається наданням інноваційних послуг щодо реалізації інноваційних проектів. Інкубаційний період для фірми триває від 2-3 до 5 років, після чого інноватор може вести діяльність самостійно.

Головне призначення бізнес-інкубатора – першочергова підтримка малого інноваційного підприємства.

Активними учасниками інноваційної діяльності є венчурні (ризикові) компанії. Це підприємства, діяльність яких спрямована на наукові дослідження, впровадження нововведень та фінансування інноваційних проектів. Діяльність венчурних компаній пов’язана з досить високим ступенем ризику.

Перевагою таких підприємств є, з одного боку, вузька спеціалізація, концентрація матеріально-технічних та фінансових ресурсів на обраному напрямі дослідження, а з іншого, - можливість швидкої переорієнтації на інші напрями діяльності.

Об'єктами інноваційної діяльності є:

Ø інноваційні програми і проекти;

Ø нові знання та інтелектуальні продукти;

Ø виробниче обладнання та процеси;

Ø інфраструктура виробництва і підприємництва;

Ø організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, комерційного або іншого характеру, що істотно поліпшують структуру і якість виробництва і (або) соціальної сфери;

Ø сировинні ресурси, засоби їх видобування і переробки;

Ø товарна продукція;

Ø механізми формування споживчого ринку і збуту товарної продукції.

 

– Конец работы –

Эта тема принадлежит разделу:

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ЕКОНОМІКИ

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ЕКОНОМІКИ... ПІДПРИЄМСТВА ДЛЯ СТУДЕНТІВ...

Если Вам нужно дополнительный материал на эту тему, или Вы не нашли то, что искали, рекомендуем воспользоваться поиском по нашей базе работ: Лекція 15. Інноваційно-інвестиційна діяльність підприємств

Что будем делать с полученным материалом:

Если этот материал оказался полезным ля Вас, Вы можете сохранить его на свою страничку в социальных сетях:

Все темы данного раздела:

Лекція 1. Підприємство – суб’єкт господарювання в ринковій системі
План лекцій: 1. Суть ринкової системи, її загальна характеристика 2. Види та статус підприємств у підприємницькій діяльності 3. Цілі та завдання виробничої діяльності під

Лекція 2. Державна реєстрація та порядок ліквідації суб’єктів підприємництва
План лекції: 1. Державна реєстрація суб’єктів підприємництва 2. Поняття банкрутства та причини його виникнення 3. Ліквідація збанкрутілих підприємств  

Поняття банкрутства та причини його виникнення
Для ефективної господарської діяльності підприємству необхідно мати стійкий фінансовий стан, щоб за рахунок власних коштів формувати власні активи, не допускати необґрунтованої дебіторської та кред

Лекція 3. Управління підприємством
1. Поняття та сучасні принципи управління 2. Організаційні структури управління підприємством 3. Методи управління підприємством 4. Планування діяльності підприємством

Лекція 4. Персонал підприємства
1. Поняття, класифікація та структура персоналу 2. Визначення чисельності окремих категорій працівників 3. Кадрова політика підприємства   1. Поняття, кл

Лекція 5. Необоротні активи підприємства
1. Поняття необоротних активів підприємства 2. Основні засоби підприємства: склад, структура 3. Методи обліку і оцінки основних засобів 4. Оренда основних засобів (лізинг

Лекція 6. Використання основних засобів підприємства та оцінка їх ефективності
1. Знос та амортизація основних засобів 2. Показники використання основних засобів підприємства   1. Знос та амортизація основних засобів Безперервний вироб

Лекція 7. Оборотні кошти підприємства
1. Склад, структура та класифікація оборотних коштів 2. Оцінка ефективності використання оборотних коштів виробничих підприємств   1. Склад, структура та класифік

Оцінка ефективності використання оборотних коштів виробничих підприємств
Ефективність використання оборотних коштів на підприємстві характеризується швидкістю їх обороту (оборотністю). Прискорення оборотності цих коштів зумовлює: 1) збільшення обсягу п

Лекція 8. Виробнича потужність та виробнича програма підприємства
1. Поняття та характеристика техніко-технологічної бази виробництва 2. Технічний розвиток виробництва 3. Поняття, види та чинники формування виробничої поту-жності підприємства

Лекція 9. Основи організації виробництва
1. Організація виробництва як форма забезпечення ефекти-вної діяльності підприємства 2. Організаційні типи виробництва та їх характеристика 3. Виробничий цикл, його характеристика

Лекція 10. Мотивація та оплата праці
1. Мотивація трудової діяльності 2. Політика оплати праці 3. Форми і системи оплати праці   1. Мотивація трудової діяльності Соціально-еконо

Лекція 11. Регулювання, прогнозування та планування господарської діяльності підприємства
1. Прогнозування й регулювання діяльності підприємства 2. Сутність планування і особливості його здійснення на підприємстві 3. Система планів підприємства  

Лекція 12. Витрати підприємства та ціна продукції
1. Характеристика витрат та їх класифікація 2. Витрати виробничої собівартості продукції (робіт, послуг) 3. Витрати, що не включаються до собівартості реалізованої продукції

Сутність і формування прибутку
Узагальнюючим фінансовим показником діяльності підприємства є його прибуток. Прибуток – це та частина виручки, що залишається після відшкодування всіх витрат на виробничу й комерційну діял

Термін „ефект” у перекладі з латинської означає „результат”.
Ефект може бути як позитивним, коли зміни є корисними, так і негативним, коли зміни деструктивні, або нульовим, коли змін немає. Визначення ефективності виробництва полягає в оцінці його р

Пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні
Пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні - науково, економічно і соціально обґрунтовані та законодавчо визначені напрями інноваційної діяльності, спрямовані на забезпечення потреб сусп

Поняття, завдання та форми реструктуризації підприємства
Реструктуризація підприємства - здійснення організаційно-господарських, фінансово-економічних, правових та технічних заходів, спрямованих на реорганізацію підприємства, зокрема шляхом його поділу з

Хотите получать на электронную почту самые свежие новости?
Education Insider Sample
Подпишитесь на Нашу рассылку
Наша политика приватности обеспечивает 100% безопасность и анонимность Ваших E-Mail
Реклама
Соответствующий теме материал
  • Похожее
  • Популярное
  • Облако тегов
  • Здесь
  • Временно
  • Пусто
Теги