Рік Розділ 4.Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст.

№ з/п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин
1 семестр
Тема 1. Фольклорні витоки українського балету(8 год.:7 + 1)
Фольклорні джерела.Календарний обряд як синкретичне дійство і прообраз театральної вистави. Пластика і танець як складова обряду. Обрядове дійство і народна гра: спільне і відмінне. Обряд весілля – перша народна драма. Весільні танці.
Палітра українських народних танців: Хороводи:тексти хороводів, їх взаємозв’язок з хореографічним малюнком. Тематика хороводів (відображення трудових процесів, оспівування природи, тваринного світу; відтворення характерів людей, родинних взаємин тощо. Ілюстративність рухів (відтворення в пластиці трудових процесів, рухів птахів і тварин тощо). Використання реквізиту. Діалогічність драматургії.
Палітра українських народних танців:Сюжетні танці. Пантоміма та елементи акторської гри. Жартівливі танці. Героїчні танці.
Палітра українських народних танців:Побутові танціВідмова від тексту. Вигуки – кульмінації. Основні танцювальні рухи («перемінний крок», «тинки», «присядки», «вихилясники», «голуб­ці», «дрібушки», «притупи» та ін.).
Музична складова українських танців: музичний інструментарій. Троїсті музики. Оркестр українських народних інструментів.
Український костюм. Український танець в контексті інших видів народного мистецтва (декоративно – ужиткове).
Сюжети українських танців та обрядів у творах живопису, літератури
Урок - узагальнення
Тема 2. Професійні джерела українського балетного театру(8 год.:7 + 1)
Скоморохи – перші професійні актори. Мистецтво скоморохів – започаткування драматичного, музичного, лялькового театру, циркового мистецтва. Танцювальна й музична майстерність скоморохів. Трагічна доля скоморохів. Княжий театр.
Шкільний театр в контексті мистецтва українського бароко. Значення шкільного театру для української культури.
Особливості драматургії вистав. Акторська гра. Танець у шкільній драмі. Інтермедії. Сценографія вистав.
Вертеп. Драматургія вертепного дійства. Вертепна скриня . Персонажі вертепу. Сюжети вертепної вистави. Музичне і пластичне рішення вертепної вистави. Народний танець, пісня, інструментальний супровід побутової частини вертепу.
Кріпосний театр. Балетна освіта. Доля артистів. Репертуар. кріпосного театру („Амур і Психея”, „Венера і Адоніс”, „Павел і Віргінія” та інші). Українські танці в балетних дивертисментах. Найвідоміші кріпацькі театри в Україні. Театральна трупа Д.Ширая. Балетна студія Іваницького в Харкові. Танець в театральних трупах І.Штейна, Л.Млотковсього. Аматорський театр та його значення для становлення балетного театру в Україні.
Український танець та інші види мистецтва 18 ст. – початку 19 ст.: образотворче мистецтво, архітектура.
Українська хореографія в контексті художньої культури ХVII –ХVIII ст.: музичне мистецтво (Д.Бортнянський, А.Ведель, М.Березовський)
Урок - узагальнення
2 семестр
Тема 3. Народження професійного балетного театру в Україні(10 год.:9+1)
Іван Котляревський - актор і драматург. «Наталка – Полтавка» І.П.Котляревського: непересічне значення для української культури. Танцювальна і музична складова. Сучасні постановки «Наталки – Полтавки». Екранізація.
«Енеїда» І.П.Котляревського як «енциклопедія українського танцю». Сценічне рішення «Енеїди».
Г.Квітка – Основ’яненко та його вплив на театральний процес в Україні. П’єси Г.Квітки – Основ’яненка в репертуарі українських театрів.
Сценічна реформа М.Щепкіна. Акторська майстерність та пластична виразність М.Щепкіна та акторів його доби. Карпо Соленик.
Народна пісня і танець як засоби характеристики народних образів (“Наталка-Полтавка” М.Лисенка). Постановка М.Щепкіним танцю Виборного - перша спроба поглибити виразність сценічної дії засобами “танцювального” образу.
Тарас Шевченко і театр: акторський талант Кобзаря. Твори для театру.
Музична Шевченкіана.
Пластична виразність живописних образів митця.
25-26 Уроки - узагальнення
Тема 4 . Український танець у контексті театрального мистецтва 2-половини Х1Х – початку ХХ ст.(9 год.: 8+ 1)
Київська опера – третя сцена російської імперії. Одеська, Львівська Харківська опера у 2 –й половині Х1Х ст. Балетний репертуар. Балетна освіта в Україні наприкінці Х1Х - початку ХХ ст. Балетний театр у палітрі інших мистецтв.
Театр корифеїв і його епохальне значення для народження національного балетного театру. Боротьба за національний репертуар. Акторська майстерність, вимоги виразної і доцільної 1пластики, міміки, жесту. «Батько українського театру» М.Кропивницький. Брати Тобілевичі. Значення М.Старицького для вивчення танцювального фольклору. «Ой, не ходи Грицю». Театр корифеїв і Микола Лисенко. Діяльність Київського відділення Всеросійського музичного товариства.
М.Заньковецька – перша народна артистка України. Найвизначніші ролі артистки.
Перший стаціонарний театр М.Садовського. Співтворчість М.Садовського з дослідником українського танцю В.Верховинцем. Поняття про побутовий і народно – сценічний танець. Український танець у виставах театру корифеїв.М.Садовський – виконавець українських танців.
Видатні митці музичного театру: Хома Ніжинський: співтворчість з майстрами театру корифеїв, постановки танців в операх. Всесвітня слава С.Крушельницької.
ЛЕСЬ Курбас – реформатор та основоположник сучасного українського театру. «Молодий театр»; Українська музична драма. Лесь Курбас та балетний театр: співтворчість Леся Курбаса з М.Мордкіним та В.Верховинцем; постановка Аркана.
Українські художники - передвижники: співзвучність прогресивним пошукам театрального репертуару, тенденціям вивчення танцювального фольклору.
34 -35 Уроки - узагальнення