Аналіз концентрації розподілів.

Дуже важливими у статистичному аналізі є характеристика нерівномірності розподілу певної ознаки між окремими складовими сукупності, а також оцінка концентрації значень ознаки в окремих її частинах (наприклад, розподіл майна чи доходів між окремими групами населення, кількості зайнятих між окремими галузями промисловості, площі сільськогосподарських угідь між окремими агрогосподарствами).

Так, наведені в табл. 6.1 дані про розподіл промислових підприємств регіону за вартістю основних виробничих фондів і за обсягами спожитої електроенергії свідчать про нерівномірне споживання електроенергії. До першої групи належить 20% підприємств, а частка спожитої електроенергії становить 4%. Натомість шоста група містить 3% підприємств, які споживають 46% електроенергії. На відхиленнях часток двох розподілів — за кількістю елементів сукупності dj і обсягом значень ознаки Dj — ґрунтується оцінювання концентрації.

 

Таблиця 6.1- До рохрахунку коефіцієнту концентрації

Вартість основних виробничих фондів, грн. У % до підсумку Модуль відхилення часток
Кількість підприємств dj Спожито електроенергії Dj
До 5 0,16
5 — 10 0,33
10 — 20 0,14
20 — 50 0,01
50 — 100 0,21
100 і більше 0,43
Разом 1,28

 

Якщо розподіл значень ознаки в сукупності рівномірний, то частки однакові — , відхилення часток свідчать про певну концентрацію. Коефіцієнт концентрації обчислюється як півсума модулів відхилень:

.

 

Значення коефіцієнта коливаються в межах від нуля (рівномірний розподіл) до одиниці (повна концентрація). Чим більший ступінь концентрації, тим більше значення коефіцієнта K. У нашому прикладі K = 1,28 : 2 = 0,64, що свідчить про високий ступінь концентрації споживання електроенергії у промисловості регіону.

Коефіцієнти концентрації широко використовуються в регіональному аналізі для оцінювання рівномірності територіального розподілу виробничих потужностей, фінансових ресурсів тощо. За кожним регіоном визначається також коефіцієнт локалізації , який характеризує співвідношення часток.

,

За даними табл. 6.2 коефіцієнти локалізації свідчать про нерів­номірність купівлі (продажу) на душу населення і певною мірою про варіацію життєвого рівня населення різних регіонів.

 

Таблиця 6.2 – Коефіцієнти територіальної локалізації

Регіон У % до підсумку Коефіцієнти локалізації Lj, %
Чисельність населення dj Обсяг товарообороту Dj
А
В
С
Разом *

Порівняння структур на основі відхилень часток доцільне в рядах з нерівними інтервалами, а також в атрибутивних рядах.