Питання

 

Мета Органи спостереження

 

Об'єкт спостереження Місце спостереження

Одиниця спостереження

Календар спостереження

Джерело інформації

Час спостереження

 

Елемент сукупності Джерела і способи

отримання даних, система

контролю результату

 

Основа обліку Кадри

 

Носій властивостей Матеріально-технічна

база

Програма спостереження

 

Рисунок 2.1 - План статистичного спостереження.

 

Мета спостереження — здобути статистичні дані, які є підставою для узагальненої характеристики стану та розвитку явища або процесу з визначенням відповідної закономірності.

Кінцевою метою спостереження є підготовка управлінських рішень та вжиття відповідних заходів. Згідно мети визначають об'єкт та одиницю спостереження.

Об'єкт спостереження - це сукупність явищ, що підлягають обстеженню. Необхідно чітко визначити його межі та істотні ознаки. Це дозволяє запобігти розбіжностям у тлумаченні результатів обстеження Для цього застосовуються цензи. Ценз — це набір кількісних обмежувальних ознак. Наприклад, при дослідженны суб’єктів малого бізнесу враховують, що в Україні малим вважається підприємство з чисельністю зайнятих не більш як 50 осіб та обсягом виручки, що не перевищує 1 млн грн. Тому цензом буде максимально припустима кількість зайнятих та обсяг виручки.

Об’єкт спостереження як сукупність складається з окремих елементів — одиниць спостереження. Одиниця спостереження — це первинний елемент об’єкта, що є джерелом інформації: підприємство, організація, сім'я.

Елемент (одиниця) сукупності — це первинна одиниця, від якої дістають інформацію. Вони є носіями ознак, які підлягають реєстрації та саме вони піддаються безпосередньому обстеженню.

Елемент сукупності та одиниця спостереження можуть збігатися (як, зокрема, під час перепису). І відповідних прикладів існує чимало: у бюджетних обстеженнях господарств такими одиницями є домашні господарства, під час вивчення громадської думки населення — кожний респондент — людина, яка висловлює свою думку.

Програма спостереження — це перелік запитань, на які потрібно дістати відповіді в результаті спостереження, тобто вона містить перелік ознак, що підлягають реєстрації

Зміст та кількість запитань формують згідно з метою спостереження і реальними можливостями його проведення (гро­шовими, трудовими витратами та терміном реєстрації). Складають такий перелік запитань, який на підставі щонайменшої кількості залучених даних дає якнайбільше інформації.

Організаційна частина плану визначає місце, час й органи спостереження, графік підготовки та інструктажа кадрів, матеріально-технічну базу.

Насамперед з’ясовується, на який орган покладено відповідальність за проведення обстежень, їх підготовку. Залежно від масштабності об’єкта спостереження діють такі групи зазначених органів.

1. Центральні органи державної статистики, а саме Держкомітет статистики України та його регіональні відділення.

2. Статистичні відділи міністерств і відомств.

3. Спеціальні інститути, агентства, міжнародні організації. До таких інститутів належать, зокрема, Інститут соціології, філіал Інституту суспільної думки Геллапа (Соціо-Геллап), Міжнародний інститут соціології та інші.

4. Аналітичні відділи окремих економічних структур (підприємств, організацій, фірм, банків, бірж, страхових товариств тощо).

Місце обстеження — це пункт, в якому перебуває одиниця спостереження і реєструються дані.

Час спостереження розділяють на об'єктивний та суб'єктивний.

Об'єктивним називають час, до якого відносяться дані спостереження. Коли об’єктом спостереження є процес, то вибирають інтервал часу, протягом якого нагромаджуються дані. Якщо об’єктом спостереження є певний стан, то вибирають певний момент. Момент часу, станом на який реєструються дані, називається критичним.

Наприклад, виробництво видів продукції враховується за певний період, а наявність житлових фондів - на певну дату. Число угод, укладених на універсальній біржі, може реєструватися як за деякий період (протягом місяця), так і за станом на певні моменти — дні біржових торгів, що відбуваються, як правило, один раз на тиждень.

Суб'єктивним часом називають період, протягом якого реєструються дані.

Якщо термін представлення місячного звіту до 5 лютого, то суб'єктивний час (час складання звіту) буде з 1 по 5 лютого, а об'єктивний - один місяць.