Помилки спостереження й контроль достовірності даних.

Точність та достовірність даних є найважливішою вимогою статистики. Контроль даних спостереження водночас є методологічним і організаційним питанням. Якщо його розглядати як засіб попередження помилок, то питання наближається до методологічного. Якщо контроль — це виявлення та виправлення помилок, то йдеться швидше про організаційний захід.

Точність - міра відповідності даних спостереження дійсній їх величині.

Достовірність даних - міра об'єктивного відображення ними сутності явищ та процесів.

Помилки спостереження - розбіжності між даними спостереження й дійсними значеннями показників.

Розрізняють помилки реєстрації та репрезентативності.

Помилки репрезентативності виникають тільки при несуцільному спостереженні в тих випадках, коли відібрана частина сукупності не повністю відображає склад сукупності в цілому.

Помилками реєстрації називаються такі, які виникають в результаті неправильного встановлення фактів або їх неправильного запису.

Помилки бувають випадковими або систематичними.

Випадкові помилки виникають унаслідок дії випадкових причин й спотворюють дані в ту або іншу сторону. Вплив їх на узагальнюючі показники врівноважується.

Систематичні помилки приводять до значних відхилень загальних результатів спостережень. Вони можуть бути навмисні та ненавмисні (наприклад, ненавмисною є помилка, пов'язана з тенденцією округляти свій вік людьми старшого покоління).

Помилки спостереження виявляються шляхом перевірки та контролю достовірності даних. По-перше здійснюють зовнішній контроль формулярів спостережень, перевіряють правильність та повноту їх заповнення. Потім здійснюють логічний та арифметичний контроль.

Логічний контроль — це перевірка сумісності даних, яка полягає в порівнянні взаємозалежних ознак. Логічний контроль звичайно полягає в зіставленні відповідей на взаємозв'язані питання, що дозволяє виявити несумісність відповідей. Арифметичний контроль полягає в перевірці всіх узагальнюючих показників і в узгодженні тих показників, які виводяться один з іншого.