Розкрийте поняття та назвіть види виборів в Україні.

Під виборами в найширшому значенні цього слова розуміють такий спосіб формування керівних органів, що полягає в голосуванні визначених осіб. Завдяки виборам формуються, наприклад, керівні статутні органи політичних партій та громадських організацій, президіальні органи зборів, деякі органи державної влади та органи місцевого самоврядування тощо.

Вибори в конституційному праві - це спосіб формування органу державної влади, органу місцевого самоврядування або наділення повноваженнями їхньої посадової особи шляхом голосування уповноважених на те осіб і визначення результатів такого голосування встановленою більшістю голосів цих осіб за умови, коли на здобуття кожного мандата, мають право балотуватися два та більше кандидатів.

До головних функцій виборів можна віднести такі:

· артикуляція інтересів різних соціальних груп;

· мирне вирішення конфлікту між політичними акторами, що претендують на владу;

· легітимація структур влади;

· політична соціалізація і мобілізація громадян.

Соціальне призначення виборів полягає в тім, що:

1. Вибори є вихідним принципом організації державного механізму та системи місцевого самоврядування.

2. Вибори, проведені з дотриманням вимог Конституції України та міжнародних стандартів, виступають необхідним засобом надання владі легітимного характеру. За їх допомогою народ визначає своїх представників в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, наділяє їх мандатом на здійснення у визначених Конституцією межах своїх суверенних прав.

3. Вибори відіграють визначальну роль у формуванні політичної еліти суспільства. Трактування виборчої системи як системи суспільних відносин дає змогу класифікувати вибори за різними ознаками.

За територіальною ознакою вибори бувають:

– загальнонаціональні (загальнодержавні), що здійснюються на території всієї країни;

– локальні – як правило, це вибори до представницьких органів місцевого самоврядування.

За суб’єктами розрізняють:вибори народних депутатів України; вибори Президента України; вибори депутатів Верховної Ради АРК, районних у містах, районних, обласних рад; вибори сільських, селищних і міських голів.

За часом проведення виборів поділяються на: чергові, що проводяться в період закінчення строку повноважень, передбаченого Конституцією і законами України для функціонування певного виду виборного органу або посади; позачергові, або дострокові, що проводяться в разі дострокового припинення, передбаченого КУ і ЗУ для функціонування певного виду виборчого органу або посади; вибори депутатів замість депутатів, сільських, селищних, міських голів, які вибули; вибори, що проводяться в разі утворення нової адміністративно-територіальної одиниці.

За кількісною ознакою участі виборців вибори бувають: загальними, основними, коли у виборах за законом мають право брати участь усі виборці держави; частковими (додатковими), поповнення складу ВРУ, сільських, селищних рад у разі дострокового вибуття окремих депутатів.

З огляду на правові наслідки вибори поділяються на: дійсні – проведені в порядку, визначеному Конституцією України і відповідним виборчим законом; недійсні – під час яких мали місце порушення виборчого законодавства, що вплинули на підсумки виборів.

За порядком визначення результатів виборів у світовій практиці розрізняють такі виборчі системи: мажоритарна, пропорційна, змішана.