BOYUTLU UZAY-ZAMANDA EİNSTEİN KÜTLEÇEKİM ALANI DENKLEMLERİNİN ÇÖZÜMÜ

 

Şimdi, tekrar Einstein Alan denklemlerine dönelim ve bu diferansiyel denklemlerin çözümlerinin ne anlam ifade ettiklerini düşünelim. Bildiğimiz gibi 5-Boyutlu fiziksel metrik uzaklık ifadesi olan;

ifadesindeki v(r), ψ(r) ve a(r) potansiyel fonksiyonları ve birinci türevlerinden oluşan;

çözümlerini veren EİNSTEİN ALAN DENKLEMLERİ:

denklemlerinden oluşmaktadır. Burada Q=nr0olarak “Manyetik Yükü” ve ω ”Tekillik Yüzeyinin Açısal Hızını” göstermektedir. Eğer bu denklemleri 5-Boyutlu uzay-zamanın sınır yüzeyinde çözersek (belirli Elektromanyetik sınır koşulları altında) 5-Boyutlu uzay-zamanı, Holografi ilkesine göre 4-Boyutlu bizim içinde bulunduğumuz uzay-zamana (evrene) indirgemiş ve kodlamış oluruz. Sınır koşul ise, ancak Planck ölçeğindeki bir karadelik tekilliğinde ortaya çıkan manyetik yük kavramına bağlı olduğu için temel olarak tüm alan bileşenleri “Q” çözümünü elde etmemize bağlı olacaktır. Bu denklemlerin basit bir kısmî çözümü:

olmak üzere; Alan bileşenlerini bulmak için (Kaluza-Klein Elektrik Alanı (EKK) ve Kaluza-Klein Manyetik Alanı (BKK)) 2. Einstein denklemini, bu kısmî çözümler cinsinden ile çarparak yeniden düzenlersek:

 

diferansiyel denklemi elde edilir. Şimdi bu denklem bize neyi hatırlatmaktadır. Bildiğimiz gibi 4-Boyutlu Gauss yasasının diferansiyel formu şeklindedir. Burada E4D, 4-Boyutlu elektrik alan ifadesi ve olarak S küresel yüzeyinin alanını göstermektedir. Şimdi bu durumu yukarıdaki diferansiyel denkleme uygularsak, burada olarak 5-Boyutlu Kaluza-Klein elektrik alanı (EKK), olarak katı açılarla belirlenmiş olan yüzeye dik doğrultuda geçen akı yüzeyini göstermek üzere;

 

denklemi elde edilir.Benzer şekilde Kaluza-Klein manyetik alanını (BKK) bulmak için metrik uzaklık ifadesindeki, φ bileşeninin (Aφ=-r0ncosθ) rotasyonelini alırsak:

 

 

denklemi elde edilir. Bu alan çözümleri 5-Boyutlu Relativitenin, “Akı Tüpü” yani kapalı ve açık zar tipindeki sabit alan denklemleridir. Bu denklemler, a(r)=r2 değil de a(r)=sabit şeklinde bir çözüm verdiği için akı tüpü benzeri bir geometrik yapı gösteren tekillik noktaları içermektedir. İşte bu tekillik noktaları, biraz sonra göreceğimiz gibi kütleçekim alanını meydana getiren, Manyetik Yük içeren KARADELİK TEKİLLİKLERİ’dir. Elektrik alan ve Manyetik alan bileşenlerinden oluşan bu kütleçekimi alanı, bu tekillik noktasından başlayarak akı tüpü boyunca (r’ye bağlı olarak) tüm uzay-zamanı kaplamaktadır. 5-Boyutlu bu kütleçekimi alanını oluşturan manyetik ve elektrik yükler (Kaluza-Klein alanlarının kaynağı) bu akı tüpünün noktalarında yer almaktadır. Bu, aynen 5-Boyutlu “Elektrik ve Manyetik Dipol” durumuna benzetilebilir.

Şimdi (1) ve (5) no’lu Einstein denklemlerini sınır koşulları altında çözersek Kaluza-Klein “Elektrik ve Manyetik” yükleri arasında şöyle bir bağıntı elde ederiz:

 

 

Bu denklemi de parametrik olarak çözersek “Elektrik” ve “Manyetik” yük ifadeleri:

olarak bulunur.

EKK ve HKK alan 5-boyutlu Kaluza-Klein alan bileşenlerinin, bulduğumuz bu parametrik yük ifadelerine bağlı olarak 5 farklı durumu vardır: