Güçlü çekirdek kuvvet alanında titreşim yapan gluonun dalga hareketini belirler

Eğer, yük ve akım kaynağı tansörü yerine, güçlü çekirdek alan tansörü gelirse bu durumda birleşik alan denklemi;

 

(ğ + kT)=0

 

GÜÇLÜ ÇEKİRDEK-DALGA DENKLEMİ

 

haline gelerek güçlü çekirdek kuvvet alanına ait dalga denklemi çözümüne denk gelir ki, bunlar SU(3) 8’li grup simetrisine göre PAULİ-DİRAC matrisleriyle tanımlanan ve q kuarkının birleşik alan denklemlerinde hem kuantalı ve hem de dalgalı bir yapıda olduğunu ortaya koyan 3 adet renkli yük partikülüyle temsil edilir. Dolayısıyla, gluon titreşimleri bu 3 kuarkın hareket denklemlerinin toplamı tarafından belirlenmektedir. Bu denklemlerin önemli bir sonucu olarak gördük ki, aslında birleşik alan denklemleri gerekli yük ve akım kaynağı tansörlerinde gerekli değişiklikler yapılarak birbirinden türetilebilmektedir. Bu da bizi tüm alan denklemlerinin yukarıdaki gibi tek bir denklemle ifade edilebileceğini göstermektedir ki, bu sonuç kitabımız boyunca ele aldığımız konuların en önemli sonucudur. Dolayısıyla, aslında doğada parça parçaymış gibi görünen alan denklemlerini Planck ölçeğinde tek bir dalga denklemi yapısında birleştirdiğimizde, gerekli düzenlemelerin yapılarak diğer kuantumlu dalga bileşenlerinin bu tek denklemden türetilebileceğini açıkça görebiliriz. Aşağıdaki tabloda tüm bu sonuçlar grafik olarak daha detaylı bir şekilde gösterilmektedir.

Birleşik alan teorisinde, elektromanyetik yüklerin kuantalanmış olduğunun bulunmasıyla Relativite ve Kuantum teoremleri de birleşmektedir. Çünkü manyetik ve kütleçekim alanının kaynağı olan gravitasyonel yük yoğunluğunun (Graviton yoğunluğu), hem elektromanyetik dalga hem de parçacık özelliği gösterecek şekilde iki denklem üretmesi bizi bu sonuca götürmektedir. Nitekim, yukarıdaki birleşik alan dalga denkleminin çözümlerinden elde ettiğimiz ve elektrogravitasyon kuramının kuantumlu yapısını belirleyen (1) no’lu simetrik Maxwell denklemi olan;

 

denkleminde kütleçekim alanını oluşturan ρ graviton yük yoğunluğunun, “Kuant” halde olduğunu görebiliriz. (6) no’lu simetrik Maxwell denkleminde ise biraz sonra çözümünü yapacağımız gibi “Elektromanyetik Dalga” halindedir.

veya olarak alınarak yüksüz ortamda ’nin y-ekseni yönünde, ’nin de x-ekseni yönünde değiştiğini düşünürsek;

kısmî diferansiyel denklemine göre her iki tarafın rotasyonelini alırsak:

Şimdi bu ifadeyi açıp sadeleştirdiğimizde (uygun terimler alınırsa);

 

olduğu düşünülürse ve bu ifadedeki ’yi boş uzay için (yüksüz ortam) sıfır olarak alırsak;