IŞIĞIN YAPISI

"וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים, יְהִי אוֹר; וַיְהִי-אוֹר"

"και είπεν ο Θεός γενηθήτω φως και εγένετο φως"

“Tanrı ışık olsun dedi ve ışık oldu.”

{Kitatab-ı mukaddes, Yaratılış-3}

“Karanlıkta olup da, aydınlığa çıkmayacak hiçbir şey yoktur..”

{Hz. İsa, İncil}

Temel olarak Işık da bir elektromanyetik dalgadır. Işık, elektrik ve manyetik dalga vektörlerinin birbirini 900’lik dik açıda kesişerek titreşmesiyle oluşan ve uzayda yol alan bir dalgadır. Bu dalganın Frekansı ise, bazen ''f'' ya da bazen ''v'' sembolleriyle; dalga boyu ise, ''' sembolüyle tanımlanır. Örneğin, hiç ışığın olmadığı kapkara bir dünyada yaşamak nasıl olurdu, hiç düşündünüz mü? Bedeniniz, etrafınızdaki insanlar, denizler, gökyüzü, ağaçlar, çiçekler, kısacası her şeyin kapkara olduğunu gözünüzde bir canlandırın. Böyle bir yeryüzünde yaşamayı hiç istemezdiniz öyle değil mi? Peki, yeryüzünü renkli kılan nedir? Dünyamızı olağanüstü güzel kılan renkler nasıl oluşmaktadır? Maddenin yapısında bulunan, birazdan göreceğimiz özellikler bizim maddeyi renkli olarak algılamamıza yol açarlar. Evet; renkler, elektronların atom içindeki bazı hareketlerinin bir fonksiyonu olarak oluşur. 'Elektronların hareketiyle renklerin ne ilgisi olabilir?' diye düşünebilirsiniz. Bu ilişkiyi kısaca şöyle açıklayabiliriz: Elektronlar sadece belirli yörüngelerde dönerler. Bu yörüngelerin sayısı 7 tane olup, her bir yörünge belirli bir enerji seviyesine sahiptir. Söz konusu bu enerji seviyesi yörüngenin çekirdekten olan uzaklığına bağlı olarak değişir. Bir yörünge çekirdeğe ne kadar yakınsa elektronun enerjisi o kadar az, çekirdeğe ne kadar uzaksa enerjisi o kadar yüksek olur. Elektronların yörüngelerinin her birinin altında da "alt yörüngeler" vardır. Elektronlar, bulundukları yörüngenin "alt yörüngeleri" arasında seyahatler yaparlar. Nasıl mı? Elektronlar bulundukları alt yörüngeden bir başka yüksek enerjili alt yörüngeye atlarlar.

Bir üst enerji seviyesinde boş bir yer olduğunda elektron birdenbire ortadan kaybolur ve şaşırtıcı bir şekilde o üst enerji seviyesinde tekrar ortaya çıkar. Ancak elektron bunu yaparken dışardan çok önemli bir destek alır: Enerji. Elektron bulunduğu yörüngeden daha yüksek enerjili alt yörüngeye sıçrarken bu iki enerji seviyesinin arasındaki fark kadar dışardan enerji almak zorundadır. Üst enerji seviyesinin gerektirdiği enerji seviyesine ulaşmadan elektron bu yörüngeye sıçrayamaz. Elektronun dışardan temin ettiği enerji "Foton"dur. Foton, en basit anlatımıyla "ışık parçacığı"dır. Evrendeki yıldızların hepsi birer foton kaynağıdır, Dünyamız içinse en önemli kaynak elbette ki Güneş'tir. Fotonlar Güneş'ten ışık hızında, yani saniyede 300.000 km. hızla tüm uzaya dağılmaktadırlar.

Peki ışık ile az önce bahsettiğimiz elektronların hareketleri arasında nasıl bir bağlantı vardır? Şöyle ki, bir cismin rengi, gerçekte o cisimden yansıyarak gözümüze ulaşan ışıkların bir karışımıdır. Genellikle kendi ışık yaymayan ve güneşten aldığı ışığı yansıtan bir cismin rengi, hem aldığı ışığa hem de bu ışık üzerinde yaptığı değişikliğe bağlıdır. Beyaz ışıkla aydınlatılan cisim "kırmızı" görünüyorsa güneş ışığındaki karışımın büyük bölümünü soğuruyor ve yalnız kırmızıyı yansıtıyor demektir.