PROTON BOZUNMASI VE ENERJİNİN KORUNUMU KANUNU ÜZERİNE

[ENERGY TRANSFORMATİON]

 

Herkesin okul yıllarında beri bildiği temel bir fizik kanunu vardır: Enerjinin Korunumu Kanunu. Hepimiz bunun değişmez ve evrensel olarak genel geçerli bir kanun olduğunu düşünmüşüzdür. Ta ki Karadeliklerin varlığını öğrenene kadar. Bu tekillik noktaları evrendeki tüm madde ve enerjiyi içerisine çekerek, hatta kütlesi olmayan ışığı bile, çok yoğun bir kütle halinde çok küçük bir hacim içerisine hapseder. Fakat karadeliklerde yutulan maddenin korunup korunmadığı ise, bilim dünyasında hala tartışmalı bir meseledir ve bir grup bilim adamına göre, karadelikler madde ve enerjiyi sadece içinde hapsetmektedir, yani enerjinin korunumu kanununa onlar da uymaktadır ve maddeyi yok etmeyerek bu evrensel yasayı yine geçerli kılmaktadır. Peki gerçekten de bütün fiziksel ve kimyasal tepkimeler için de bu durum böyle midir?

Yoksa enerjiyi tamamen içine çekerek bir yerden başka bir yere transfer eden fiziksel bir ortam veya durum söz konusu mudur? Hepimizin bildiği gibi kütle ve enerjinin korunabilmesi için bazı evrensel yasaların geçerli olması gerekir. Örneğin madde ışık hızına ulaştığında, temel fizik yasaları işlemez. Enerji denkleminde sonsuzluk içeren matematiksel ifadelerle karşılaşırız ve bu durumda enerjinin korunduğunu da söyleyemeyiz, çünkü sonsuz bir enerji açığa çıkmaktadır. Yine enerjinin korunumu yasası, termodinamik yasalarla bağlantılıdır ve maddenin içerisinde bulunduğu ortam mutlak sıfır sıcaklığı olan, -273 0C’de merkezinde bulunan tekillik noktasına çöker ve termodinamiğini ikinci yasası (ΔS≥0) ihlal edildiği için bu durumda da enerji korunmaz ve madde bu sefer tamamen çöküntüye uğrayarak kendi kendisini yok eder. Böyle bir durumda, elektronlar atom etrafında dönmez, atomun çekirdeğini bir arada tutan güçlü nükleer kuvvet ortadan kalkar ve bunun sonucunda da yörüngelerinde dönmekte olan atomik partiküller karadelik-tünel mekanizmasının içerisine çökerek, atomlardan ve atomların birleşmesiyle oluşan bütün madde âlemini, yani 4-Boyutlu Uzay-Zamanın tamamını kendi üzerine çökertir ve yok eder.

 

Bu mesele üzerinde daha detaylı fikir sahibi olmak için, kaç çeşit enerji olduğu ve enerjinin ne şekilde depolandığı üzerinde düşünmek gerekir. Bilindiği gibi enerjinin değişik şekilleri vardır bunlardan en çok bilinenleri: E=mgh şeklinde potansiyel enerji; E=1/2mv2 şeklinde kinetik enerji; E=1/2ε0E2 şekinde elektrik enerjisi; E= 1/2μ0B2 şeklinde manyetik enerji ve E=mc2 şeklinde kütleçekim enerjisi şeklinde sayılabilir. Tüm bu enerji çeşitleri birbirine dönüşebilmektedir ve belirli bir kapalı hacim içerisindeki toplam enerji korunmaktadır. Fakat gerçekten de enerji tamamen korunmakta mıdır? Yoksa karadeliklerin dışında bir miktar enerjinin ortadan kaybolduğu nükleer tepkimeler de var mıdır? Veya içinde bulunduğumuz 4-Boyutlu Uzay-Zamanın toplam sıcaklığının -270,24 0C olduğu düşünülürse yakın bir gelecekte gerçekleşecek 2,76 0C’lik bir sıcaklık düşmesi böyle bir tepkimenin gerçekleşeceği fiziksel bir ortam oluşabilir mi? Ve bu çeşit bir tepkimeyi tetikleyebilir mi? Ve oluşacak böyle fiziksel bir durum da, tüm evrenin sonunu getirebilir mi?

 

Tabi böyle bir durumda fizik yasalarını birleştirmek de bir anlam ifade etmiyecektir. Çünkü bu durumda, enerjinin korunumu yasası da dahil olmak üzere, fizik yasaları diye bir şey olmayacaktır. Şimdi aşağıda verilen ve evrende şu ana kadar hiç gözlemlenememiş olan bir çekirdek tepkimesini, proton bozunması denklemini, inceleyelim ve böyle bir tepkimenin gerçekleştiği fiziksel bir ortamı düşünelim ve böyle bir tepkimenin gerçekleştiği (veya gerçekleşeceği) fiziksel ortam şartlarında enerjinin korunup korunmadığını düşünelim: