Yüzey ve Hacim İntegralleri

Bazı fonksiyonların yüzey integralleri bildiğimiz nesnelere benzeyen şekiller verir. Bir örnek: Lemniskat ve Kardioid (Kalp) eğrisinin kendi ekseni etrafında döndürülmesi Kabak ve Elma şekillerini meydana getirir. İlginçtir ki, -Newton’un başına düşen!- elmanın şeklini belirleyen yüzey alanı, katı bir cismin eylemsizlik momentine ilişkin üç katlı hacim integraline denk gelir.

vektör alanını ve şekilde görülen S yüzeyini göz önüne alalım. S yüzeyini dS1, dS2, ..., dSn gibi küçük parçalara ayıralım. Her bir yüzey parçasının bulunduğu yerde vektör alanının “ortalama” değerini 1, 2, ... n ile gösterilim ve her bir dSk yüzeyinde dik birim vektör , dSk ‘nın dışına doğru pozitif alınır.

vektör alanının S yüzeyi üzerindeki akışlı toplamını hesaplar ve dSi ® D limitini alırsak yüzey integrali kavramına ulaşırız:

Genel olarak sonsuz küçük yüzey elemanı

olarak tanımlanır, böylece yüzey integrali,

şeklinde yazılır ve S yüzeyi kapalı bir yüzey ise,

şeklinde gösterilir, burada her yerde yüzeyin içinden dışına doğru yöneltilmiştir. Böyle bir integrali hesaplayabilmek için ve ’yi açık fonksiyonel formda ifade edebilmeliyiz. İki değişken üzerinden hesaplanan integrallere çift hatlı integraller adı verilir. Genel olarak, : A’nın S yüzeyi üzerinden akışını ifade eden çift katlı integraldir.

, olarak kapalı yüzey boyunca yüzey integrali (Çift katlı integral)

, olarak kapalı yol boyunca çizgi integrali (Tek katlı integral)

, olarak kapalı hacim boyunca hacim integrali (Üç katlı integral) olarak tanımlanır.

 

Hacim integralinde dt uzayın V gibi bir kapalı bölgesinde tanımlanan sonsuz küçük bir diferansiyel hacim elemanıdır (Örneğin, Kartezyen koordinatlarda dt= dx.dy.dz’dir). Hacim integralleri, üç katlı integrallerdir ve Birleşik alan teorisinde yük veya kütle yoğunluklarının hesaplanmasında kullanılırlar.