Rotasyonel ve Stokes Teoremi

P(x,y), herhangi bir sürekli vektör alanına ait bir fonksiyonu tanımlasın.

Bundan önce çizgisel integral kavramını tanımlamıştık ve kapalı bir yörünge boyunca çizgisel integrali sıfır olan korunumlu vektör alanı kavramını vermiştik. Şimdi bir vektör alanının yukarıdaki gibi herhangi bir kapalı yol boyunca çizgisel integralini hesaplamaya çalışalım. Basitlik için kapalı yörünge olarak xy, düzlemi içinde sonsuz küçük dC yolunu alırsak, böylece I-III ve II-IV karşılıklı diferansiyel akım elemanlarının toplamı:

şeklinde ifade edilebilir. Yukarıdaki verilen çizgisel integral ifadesine benzer şekilde buradaki integralleri,

olarak hesaplayabiliriz ki, iki parantez içindeki işaret farkı alt ve üst parçalarda çizgi elemanlarının ters işaretli oluşundan kaynaklanmaktadır. Sonuç olarak,

bulunur, benzer şekilde,

ve her iki integrali toplarsak,

sonucuna varırız. Elde edilen sonuç yalnızca çizgisel integral alırken eğer üzerinde dolaşma yönünün sağ el kuralıyla belirlenmesine bağlı olacaktır. Çizgisel integrallerin hesabı standart gereği sağ el kuralına göre yapılır.

¶Ayx-¶Axy , ‘nın rotasyoneli olarak isimlendirilen vektörünün 2. bileşenidir. Üç boyutlu uzayda sonsuz küçük değeri, eğri boyunca hesaplamak için yukarıdaki sonuç, genel olarak;

şekline girer ki, buradaki sonsuz küçük eğri ile sınırlı yüzey elemanıdır ve yönü sağ el kuralıyla belirlenir. Sonlu bir eğri boyunca integral almak için bu eğriyi sonsuz küçük kapalı halkalar ağına böler ve rotasyonelin fiziksel anlamını tanımlar ki, bunlar üzerinden toplam alırsak, bitişik eğriler üzerinde dönüş yönleri farklı nedeniyle toplamlar sıfır olacağından yalnızca dış eğri boyunca çizgisel integral elde edilir:

Bu eşitlik “Stokes teoremi”nin ifadesidir.