Yenİ BİR atom modelİ OLUŞTURMAK

Daha önceki bölümlerde Kütleçekimiyle Elektromanyetizmanın Planck ölçeğinde oluşturduğumuz Kuantum Yumurtası Modeli üzerinde yaptığımız matematiksel analizler ve Maxwell Denklemlerinin yeniden düzenlenmesiyle birleşik bir alanın parçaları gibi davrandığını göstermiş ve bu yöndeki Birleşik Alan Denklemlerini Graviton ve Manyeton yük yoğunlukları cinsinden ifade etmiştik. Burada ise, geriye kalan temel alan kuvvetleri olan Güçlü Nükleer (Çekirdek) Kuvvet ve Zayıf Nükleer (Çekirdek) Kuvveti olarak bildiğimiz Çekirdek kuvvetlerinin de bu Birleşik Alanın bir parçası gibi davranıp davranmadığını matematiksel olarak incelemek için Atomik ölçeklerde yer alan bir model inşa ederek sağlam bir matematiksel yapı elde etmeye çalışacağız. Böylece Çekirdek kuvvetlerinin de Birleşik alan denklemlerinde gösterilmesiyle Birleşik Alan Teorisi tamamlanmış olacaktır.

Aslında Zayıf Çekirdek Kuvvetinin Elektromanyetizma ile bir etkileşimi vardır. Maxwell denklemlerinin bu yöndeki genelleştirmesini öngören bir teoriyi ilk kez Yang ve Mills adındaki iki fizikçi 1954 yılında gerçekleştirmiştir. Daha sonraki yıllarda ise, onların bu matematiksel modelini genelleştiren ve kuvvet taşıyıcısını tanımlayan Weinberg ve Abdusselâm, Elektrozayıf olarak bilinen bir birleşik teoriyi ilk kez ortaya koyarak Elektromanyetizma ile Zayıf Nükleer kuvvetin belirli bir enerji seviyesinde birleştiğini ortaya koydular. Onların ortaya koyduğu matematiksel modele göre, Elektrozayıf kuramını birleştiren ve bu birleşik alanın taşıyıcısı olan temel kuvvet parçacığı W ve Z Bozonu olarak bilinen Zayıf etkileşim partikülleriydi. Daha sonraki yıllarda yapılan parçacık çarpıştırıcısı deneylerinde Z bozonu ve hemen ardından da W vektör ara Bozonu tespit edilerek, bu kuramın geçerliliği kesin olarak ispatlandı ve böylece Birleşik Alan kuvvetini elde etme yolunda Einstein’dan sonraki ilk büyük adım atılmış oldu. Böylece Kuantum düzeyindeki Yang-Mills Kuramı Güçlü Çekirdek kuvveti ile Zayıf Çekirdek kuvveti olarak bilinen Çekirdek kuvvetleriyle Elektromanyetizmanın birleşimini genel olarak tanımlamış oldu. Fakat daha sonra gravitonların da bu kurama eklenmeye çalışılmasıyla Standart Model olarak bilinen yeni bir Birleşik Teori oluşturulmaya çalışıldıysa da, bu teorinin çok sayıda sonsuzluk ve birbirini götürmeyen asimetriler içermesi nedeniyle, tüm bu kuramlar yerini Sicim kuramına bıraktı. Tabi bu arada, Sicim kuramının tüm temel kuvvetleri birleştirdiği varsayıldığı için, klasik teoriler bir tarafa bırakıldı ve Yang-Mills Alanlarının bir benzeri modelinin Kuantum Kütleçekimi teorisi için de yapılması kimsenin aklına gelmedi ve böylece Fizik yasalarının klasik düzeydeki birleşmesi rafa kaldırılarak yerini daha yüksek boyutlarda matematik içeren daha teorik ve tümdengelimci (Süpersicim, Süper kütleçekimi, M kuramı gibi) kuramlara bıraktı. Halbuki Fizik yasalarının, Einstein’ın bıraktığı noktada yerinde saydığı ise, yıllar sonra (2000’li yıllara doğru) fark edildi. Fizikçilerin uğraştığı çoğu teori, genel görünümün ancak sınırlı bir kısmını açıklıyor ve çoğu zaman bu teorinin de detaylarda boğulduğu görülüyordu. Dolayısıyla Fizikçiler bir yerlerde hata yaptıklarını anladılar ve esas uğraşılması gereken meselenin yüksek boyutlara ve enerji seviyelerine gidildikçe temel kuvvetlerin birleştirilmesi gerektiği oldu. Ve artık bundan sonraki süreçte Yeni Fiziğin izleyeceği rota belirlenmiş oluyordu: Fizik Yasalarını tek bir çatı altında birleştirme çabası ve bu birleşmeyi yapan bir Birleşik Alan Teorisi.

Teorimizin bu bölümünde, Birleşik Alan Teorisinin daha önce öngördüğümüz ve teorimizin pek çok yerinde sıkça kullanacağımız kuantum boyutlardaki karadelik tekillik merkezinde yer alan kuantum yumurtası, diğer adıyla Manyetİk monopol mekanİzması için oluşturduğumuz matematiksel modelin bir benzerini ELEKTROZAYIF KURAMI, yani çekirdek kuvvetleri ile elektromanyetizmanın birleşimi için de oluşturacağız. Oluşturacağımız bu modelle birleşik alan teorisinin öngördüğü manyetonlar ve gravİtonlar arasında olduğu gibi; Zayıf Nükleer kuvvet bozonları ve elektronlar arasındaki yük yoğunluğu ve SKALER VEKTÖR ALANI ve TEMEL KUVVET ALANI ilişkisi için de basit bir matematiksel tanımlama yapmış olacağız. Ayrıca oluşturduğumuz bu mekanizma, ilerki bölümlerde Birleşik Alan Teorisine göre oluşturacağımız yeni atom modeli için de bir temel teşkil edecektir.

Şimdi, Elektromanyetik kuvvetin taşıyıcı yükü olan Elektronların; Elektrozayıf kuvvetin ve atom içerisindeki temel kuvvet alanı taşıyıcısı olan Bozonlar tarafından taşındığını varsayarak Modelimizi oluşturmak için, ilk önce, Elektromanyetik alanın taşıyıcı yükü olan elektron için şöyle bir 5-Boyutlu Skaler Vektör Alanı tanımlayalım;

Burada v5, vektör alanının, 5. boyutun sınır-teğet yüzeyi üzerindeki değişimini; r5, vektör alanının 5-Boyutlu Uzay-Zamandaki konum vektörünü; R, atom çekirdeğinin yarıçapını; ρw, atom çekirdeğinin hacmi içerisindeki Elektrozayıf kuvvet alanının temel taşıyıcısı olan W Vektör Ara Bozonu yük dağılımını (yoğunluğu); ρe, Atom çekirdeğinin hacmi dışarısındaki elipsoidal yörünge yüzeyi üzerinde dolaşan elektriksel yük dağılımını (yoğunluğunu) ve f(r), atom çekirdeği içerisindeki vektör alanının oluşturduğu yük yoğunluğunun merkezdeki tekillik noktasına göre dağılım fonksiyonunu belirlemektedir. Aşağıdaki grafiği incelersek, atomun merkezinden, elektronların dolaştığı yörünge yüzeyine doğru gerçekleşen bu dağılım fonksiyonunu daha iyi anlayabiliriz.

Şimdi de, tanımladığımız bu vektör alanı cinsinden elektrik yük (Elektron) değişimini idafe eden POİSSON YÜK YOĞUNLUĞU Denklemini yazalım;

,

Böylece, 5-Boyutlu Relativite uyarınca daha önce Kütleçekim alanı için, tanımladığımız bu skaler vektör alanı içerisinde temel Çekirdek kuvvetlerini içeren Elektrozayıf etkileşmeleri de kapsamak üzere, elektrik yük yoğunluğu denklemini yazarsak;

olur.

Bu kısmî diferansiyel denklemin çözümü, Genel durumda (Büyük ölçeklerde) Maxwell’in Genel Elektromanyetik Alan çözümlerine yakınsar.

Bu durumda e(r) ve v(r)’nin elektromanyetik alan içerisindeki değişimi, kütle merkezinden olan uzaklığa (r) bağlı olarak şu şekilde olur: