Birbirini çekişini gösteren elektromanyetik kuvvet alanları.

(James Clerk Maxwell, ‘Treatise on Electricity and Magnetism’, 1873 adlı kitabından.)

Şimdi herhangi bir V kapalı hacmi içindeki “ρ” hacimsel yük yoğunluğuna sahip bir Q yükü için elektrik kuvveti ifadesini yazarsak:

ve olarak bir yüke etki eden elektrik alan kuvveti olduğu düşünülürse;

olarak bu ifadeyi bu yük yoğunluğunun belli bir Elektrik alan kuvveti oluşturduğu şeklinde yorumlayabiliriz. Şimdi bu durumu, yani elektron ve yük için tanımladığımız bu denklemi bir gökcisminin merkezinde toplandığını farzettiğimiz bir “M” kütlesi için formülleştirirsek:

 

olarak belli bir yoğunluktaki kütlenin oluşturduğu graviton (kütleçekim yükleri) yoğunluğu denklemiyle ifade edebiliriz.

Bu durumda, = K (Yerçekimi alanı) olarak bilinen evrensel çekim yasasından, Newton’un 1. teoremi olan yasasını da kullanarak ’i çekersek;

olarak belli bir yoğunluktaki gravitonun, kütleçekim kuvvetini oluşturduğunu buluruz. Dolayısıyla elektriksel çekim kuvveti ve yerçekimi kuvveti yasalarında müthiş bir benzerlik vardır. Bu benzerlikler daha önce değindiğimiz gibi manyetik kuvvetlerde ve bugün için varlığı henüz ispatlanamamış olan ama teorik olarak kesinlikle var olan manyetik yükler ve yasaları için de geçerlidir. Aslında buradan çıkaracağımız çok büyük bir sonuç vardır. Bu da, bu üç kuvvetin bir birleşik alan teorisini oluşturacak şekilde doğada bulunduğudur.

Bundan sonraki bölümlerde değineceğimiz gibi, aslında diferansiyel ve integral formda ifade edilebildiği takdirde bu üç kuvvet tek bir teorinin parçaları gibi görünmektedir. İlk kez Alman fizikçi A. Einstein tarafından ele alınan bu birleştirme çabaları ve teoriler, pek çok fizikçinin katkısıyla bugün epeyi ilerletilmiştir ve en son haliyle “Süpersicim” teorisi adı altında birleştirilmiştir. Fakat bizim bu kitapta ele alacağımız “Birleşik Alan Teorisi”, bu üç ayrı kuvveti daha basit ve değişik bir bakış açısıyla birleştirmektedir..

 

 
 


“Allah’ın göğü, YEDİ KAT üzerine nasıl yarattığını görmediniz mi?”

 

[Nuh, 15]

 

“Ey insan ve cin toplulukları! Göklerin ve yerin sınırını (5. Boyuta ait SINIR-TEĞET YÜZEY) aşıp geçmeye gücünüz yetiyorsa (nüfuz edebiliyorsanız, delip geçebiliyorsanız), geçin! Ama bir sultan güç (Extra bir boyut (5. BOYUT) veya Kütleçekimini yenebilecek bir BİRLEŞİK ALAN KUVVETİ) olmaksızın geçemezsiniz.”

[Rahman, 33]

VEKTÖR CEBİRİ

VEKTÖR İŞLEMLERİ

 

Aşağıdaki şekilde olduğu gibi, önce kuzey yönünde 4 km. ve sonra doğu yönünde 3 km. gittiğimizi düşünelim. Toplam 7 km. yol almış oluruz fakat başlangıç konumundan sadece 5 km. yerdeğiştirmiş oluruz. Alıştığımız toplamadan farklı biçimde toplanabilen bu tür büyüklükler için bir cebire gereksinim duyarız. Bu farklılığın kaynağı, yerdeğiştirmenin hem büyüklük ve hem de yöne sahip oluşudur. Bu tür nesnelere ve fiziksel büyüklüklere vektör adı verilir. Bu vektör bir hız, ivme, kuvvet veya momentum olabilir. Buna karşın, yönü olmayıp sadece büyüklüğü olan nesnelere skaler denir. Örneğin, kütle, yük, yoğunluk veya sıcaklık gibi.