DÖRT VEKTÖRLER

 

Lorentz dönüşümlerini daha sade gösterebilmek için yeni büyüklükler tanımlarsak;

,olmak üzere, t yerine x0 ve v yerine β alınması, zaman birimini saniye yerine metre yapar. Buna eş olarak x, y, z koordinatlarını yeniden adlandıralım:

 

x1=x , x2=y , x3=z bu durumda Lorentz dönüşümleri:

 

veya matris olarak yazarsak;

 

 

Bunu da tek satır halinde şöyle ifade edebiliriz:

Buradaki Λ Lorentz dönüşüm matrisi olur.

Üç boyutlu vektörlere benzer şekilde, (a0, a1, a2, a3) gibi dört elemanlı bir 4-vektör tanımlayabiliriz. Bunun için, 4-vektörün bileşenleri yukarıdaki Lorentz dönüşümü altında (x0, x1, x2, x3) gibi olmalıdır:

ve özel olarak x- ekseni boyunca bir dönüşüm altında;

 

olur. Üç boyuttaki skaler çarpımı dört boyuta genişletilebilir; ancak sıfırıncı bileşenlerin çarpımı eksi işaretli olur:

 

ve S ve Sٰ sistemlerinde de bu ifade aynı olur. Yani;

 

olur.

 

Nasıl ki üç boyutlu skaler çarpım, dönme altında değişmez (invariant) oluyorsa, 4-Boyutlu skaler çarpım da Lorentz dönüşümü altında değişmez kalır. Skaler çarpımdaki (-) işareti kaldırabilmek için yukarıda tanımlanan aμ 4-vektörünün kontravariant türde olduğunu belirterek, aynı vektörün aμ ile gösterilen kovariant türü şöyle tanımlanır:

 

aμ=(a0, a1, a2, a3)=(-a0, a1, a2, a3) indisleri yukarıda olan kontravariant vektör, aşağıda olan kovariant türde vektördür. Zaman indisi işaret değiştirirken (a0=-a0) uzay indisleri işaret değiştirmez (a1=a1, a2=a2, a3=a3). Bu tanıma göre, skaler çarpım şöyle tanımlanabilir: