KOORDİNAT DÖNÜŞÜMÜ

İki boyutlu zamanın kuvvet çizgilerine ait hiperbolik eğri denklemlerini çıkartmadan önce, bu denklemleri çözmekte kullanılan kompleks fonksiyonların oynadığı rolü iyice belirtmek için iki boyutlu ortogonal eğrisel koordinatların bazı temel özelliklerini açıklamamız gerekir. Kartezyen koordinatlarda olarak ifade edilebilen, reel ve imajiner kısımlardan oluşan bu iki boyutlu zamanı; kartezyen koordinatlar yerine u ve v’ye göre kurulan eğrisel ortogonal koordinat sistemi alınırsa, u=sabit ve v=sabit eğrilerine zamanın koordinat eğrileri denir. Bu durumda, u=sabit eğrisi boyunca sadece v, v=sabit eğrisi boyunca da sadece u değişir. Bu koordinat eğrilerine ait birim vektörler, ve olsun. Bu durumda t vektörü bu koordinat sisteminde:

olarak yazılır.

Burada tu, t’nin u eksenine göre bileşeni, tv de v eksenine göre bileşenidir. birim vektörü v=sabit ile belirlenen u eksenine; birim vektörü de u=sabit ile velirlenen v eksenine teğettir. u ve v koordinatlarının bir eğrisel ortogonal koordinat sistemi oluşturması için bu koordinat eğrilerinin dik olarak kesişmeleri gerekir. Şimdi u ve v’nin Gradyanını alırsak:

Gradyan fonksiyonu, gradyanın tanımı gereğince, u’nun maksimum değişmesi doğrultusunda alınmış bir vektördür. O halde, ve aynı şekilde olur. Eğer koordinatlar bir eğrisel ortogonal sistem oluşturuyorsa bu iki vektörün skaler çarpımı sıfır olmalıdır. Buradan hareketle yani, ve ’nin ve dolayısıyla vevektörlerinin her noktada birbirine dik olmaları, skaler çarpımlarının sıfır olmasını gerektirir. Öyleyse;

 

ve olduğuna göre,

 

olmalıdır.

 

Şimdi şeklinde tanımlanan bir komplex fonksiyonunun tipinde bir koodinat sistemi alalım ve f(z)’nin bir analitik fonksiyon olduğunu, yani Cauchy-Riemann denklemlerinin gerçeklendiğini varsayalım. Bu fonksiyon bize u, v gibi iki koordinat değişkeni verir. Şimdi yukarıda bulduğumuz sıfıra eşit olma durumu Cauchy-Riemann denklemleri kullanılarak da elde edilebilir:

 

şeklinde yazarak sıfıra eşit olduğu görülebilir. O halde, bu sonuca göre u ve v koordinatlarının bir ortogonal koordinat sistemi oluşturduklarını söyleyebiliriz. Yani u=sabit eğrileri v=sabit eğrilerini dik olarak keserler.

Şu halde, bunun bir sonucu olarak f(z) gibi analitik bir fonksiyonun, ölçek katsayıları eşit olan bir eğrisel ortogonal koordinat sistemi oluşturduğunu söyleyebiliriz. Bu durumda u ve v’nin her ikisinin de iki boyutlu Laplace denklemini gerçeklediklerini ve bu sebeple u ve v’nin birer harmonik fonksiyon olduklarını söyleyebiliriz. Şimdi iki boyutlu zamana ait Laplace denklemini yazarsak:

olur.

Buna göre, Laplace denklemini gerçekleyen t(x,y)’nin, t’yi u, v sisteminde yazdığımız zaman Laplace denklemini yine gerçekleyeceği sonucu elde edilmektedir. Yani eğer,

ise,

olur.

Bu da, u=sabit ve v=sabit eğrilerini (veya yüzeylerini) bir sınır çizgisi (ya da yüzeyi) yapan uygun bir dönüşüm uygulayarak Laplace denklemine bir çözüm bulunması problemine indirgenecektir.

İşte bu uygun dönüşüm ise, çeşitli konform dönüşümlerden biridir.