ANALİTİK FONKSİYONLAR

 

Az önce verdiğimiz iki örnek dönüşümde görüldüğü gibi, w’nin w=f(z) gibi z’nin herhangi bir fonksiyonuna eşit olması halinde z düzleminde çizilmiş olan herhangi bir geometrik şeklin w düzleminde başka bir şekle dönüştürülmesi mümkündür. Bu dönüşümü meydana getirecek olan bütün fonksiyonlar arasında konform dönüşüm meydana getirenler bizim için özel bir değer taşırlar. Bunların bir konform dönüşüm olması, sonsuz küçük bir yüzey üzerinde bazı özel noktalardakiler ayrık olmak üzere bütün açıların aynı kalması koşulunun gerçeklenmesine bağlıdır. İşte böyle bir konform dönüşüm meydana getiren w fonksiyonları, z’nin bir analitik fonksiyonu olurlar. Bir analitik fonksiyonun gerçel ve sanal kısımları ayrı ayrı, iki boyutlu Laplace denklemlerini gerçeklerler. Bundan dolayı bu tür fonksiyonlar birçok iki boyutlu alan problemlerinde yararlı olurlar.

Bir w fonksiyonunun z’nin bir analitik fonksiyonu olması için Cauchy-Riemann bağıntılarını gerçeklemesi gerekir. Bu bağıntılar:

 

ve olarak bilinen eşitliklerdir.

Eğer w’nin z’ye göre türevi varsa, bu türev normal türev alma kurallarına göre hesaplanır. Yani örnek olarak, w=cosz için dw/dz=d(cosz)/dz=-sinz; w=zn için dzn/dz=nzn-1; w=enz için denz/dz=nenz; w=lnz için de d(lnz)/dz=1/z … olacaktır. Örnek olarak aldığımız bu fonksiyonların hepsi de analitiktir. Bunun böyle olduğu Cauchy-Riemann bağıntıları kontrol edilerek görülür. Cauchy-Riemann bağıntılarında birinci denklemin x’e göre, ikincinin de y’ye göre türevlerini alarak v’yi yok edersek;

 

veya buradan da bağıntısı ve aynı şekilde, birinci denklemin y’ye göre, ikincinin de x’e göre türevlerini alarak u’yu yok edersek:

elde edilir.

 

Bu iki denkleme u ve v’ye göre yazılan Laplace denklemleri denir. Laplace denklemini gerçekleyen bu u ve v fonksiyonlarına da harmonik fonksiyonlar denir. Biraz sonra göreceğimiz gibi iki boyutlu zaman fonksiyonu da harmonik bir fonksiyon olacaktır.

Daha önce zaman için incelediğimiz w=z1/2 dönüşümü üstel tiptedir. Şimdi aynı tipte daha başka dönüşümleri de inceleyelim. Vereceğimiz bu tip örneklerin hepsinde z düzleminin üst yarısı, w düzleminde ya bir açısal sıkışmaya, ya da bir açısal genişlemeye uğramaktadır. z’nin üssü 1’den küçükse bir açısal sıkışma; 1’den büyükse bir açısal genişleme vardır. Genel olarak, w düzlemi içinde bir α açısı meydana gelecek şekilde x eksenini belirleyebilmek için;

 

w=C1zα/π+C2

 

şeklinde bir dönüşüme gereksinim vardır. Burada C1 sabiti bir ölçek değişmesine, C2 sabiti ise bir ötelemeye tekabül eder. α’nın çeşitli değerleri için ve C1=1, C2=0 alınarak elde edilen w fonksiyonları aşağıdaki tabloda gösterildiği gibi özetlenebilir.

Bu kompleks fonksiyonlara ait, kompleks-polar koordinatlardaki üç boyutlu yüzey alanı çizimleri aşağıdaki grafiklerden görülebilir:

 

 

 

Yukarıda çizilen yüzey alanlarına ait, dik kesişen kuvvet çizgilerini doğrudan doğruya çizmek çok zordur. Halbuki konform dönüşümden yararlanarak bunları elde ettik. Burada, sadece nasıl bir dönüşüm kullanacağımızı belirleyerek problemi çözmüş olduk. Yani w=z1/2 dönüşümünden yararlandık. Bu dönüşümde 900’lik bir açı 450 olarak, ya da 1800’lik açı 900 olarak daralmaktadır. Aşağıdaki şekillerde bu daralma etkisini daha açık bir şekilde görebiliriz: