GENEL DURUMDA 5-BOYUTLU "İNDİRGENMİŞ MAXWELL TİPİ” DENKLEMLERİN ELDE EDİLMESİ VE SONUÇLARI

 

Bu bölümde en genel haliyle, 4-Boyutlu indirgenmiş Enerji-Momentum Tansörleri ve Ricci Tansörüne ilişkin koordinat sistemine bağlı bir bileşen (Φ koordinatı) boyunca ele alacağımız fiziksel büyüklüklerin sabit kaldığını düşünerek küresel simetrinin korunduğunu ve bu varsayım altında Kaluza-Klein teorisinin Maxwell denklemlerine indirgenebilen çözümlerini elde edeceğiz. Daha sonra da, bu denklemlere ilişkin yeni bir Elektromanyetik Kütleçekim Alanı Tansörü yapısı oluşturacağız.

 

SİLİNDİRSEL BİLEŞENE (Φ) BAĞLI OLMAYAN VE DURUMUNDA “MANYETİK YÜK” VE “MANYETİK AKIM” İÇEREN DENKLEMLERİN ELDE EDİLMESİ

Bu durumda, yani durumunda;

dönüşümü altında ’nin invariant kalmasından dolayı elde edilecek tansör çözümleri, elektromanyetik tipte 4-Boyutlu “Manyetik Akım” ve “Elektrik Akım” kaynaklarını içeren Kütleçekim-Alanı denklemlerine indirgeneceğini göreceğiz.

 

Tansörüne ilişkin, manyetik ve elektrik akım kaynaklarını içeren maxwell tipi denklemlerden yararlanarak ifadesini;

 

denklemlerinde yerine koyarsak:

 

 

denklemi elde edilir.

Burada ‘dir. Elde edilen bu tansör denkleminde ise, aradığımız üç alan denklemi olan, Elektrik, Manyetik ve Kütleçekim Alan Tansörleri, akım kaynaklarını da içerecek şekilde bir arada bulunmaktadır. Dolayısıyla, ifadesi Kütleçekim Alan Tansörüne; ifadesi Manyetik Alan Tansörüne; ifadesi ise, Elektrik Alan Tansörüne denk düşmektedir.

olmak üzere Elektrik Alanına; Biise Manyetik alanına eşdeğerdir. Burada, Bi manyetik alanının kütleçekim alanının eğriliğini belirleyen özel bir önemi vardır ki, o da bu bileşenin kütleçekim alanının esas belirleyici geometrik özelliği olan helezonik yapısını kazandırmasıdır. Dolayısıyla, manyetik alanın olmadığı durumlarda (örneğin, manyetik yükün sıfır olduğu ideal bir vakum ortamında) kütleçekimi düz bir uzay-zaman hattı izlemesi gerekirken; bu manyetik alanın varlığında kütleçekim alanı spiral bir yapı kazanmıştır. İfadelerdeki λ, 3-Boyutlu uzay-zamanın metrik determanantıdır. 3-Boyutlu uzay-zaman cinsinden yukarıdaki ifadelerde ve indislerini koyarsak:

denklemleri elde edilir. Burada koordinat bileşenlerine sahip manyetik akım yoğunluğu vektörü olmak üzere M0 ve M, 3-Boyutlu skaler ve vektörel büyüklükler cinsinden dönüşümü altında invarianttır. Şimdi ve indislerini,

 

denkleminde yerine koyarsak ve yeniden düzenlersek:

denklemleri elde edilir. İşte bu (1), (2), (3) ve (4) denklemleri Manyetik alanı ve Elektrik Alanının oluşturduğu Kütleçekim Alanının kaynağı olan büyüklükleri (“Manyetik Yükü” ve “Manyetik Akım Yoğunluğu”) içeren aradığımız 5-Boyutlu Sonuç Maxwell denklemleridir. Şimdi elde ettiğimiz Bu dört Maxwell denklemini, elektriksel akım kaynaklarını da içerecek şekilde yeniden düzenlersek:

denklemleri elde edilir. Şimdi de bu altı denklemi, 5-Boyutlu uzaydan 4-Boyutlu uzaya dönüşümü sağlayan İnvariant Transformasyonu altında Kütleçekim Alanına ait Kütleçekim Alan Tansörünü toplu halde ve tek bir denklemde ifade edecek şekilde yeniden düzenlersek:

Tansör denklemi elde edilir. İşte sonunda, sonuç olarak aradığımız kaynakları da içeren 5-Boyutlu Kütleçekim Alan Tansörü’nü elde etmiş olduk. Tansör Denklemindeki, ifadesi, Alan Bileşenlerini 5. Boyuttan 4. Boyuta kodlayan Sınır-Teğet Yüzeyi üzerindeki ortamın, ışık hızına (c) bağlı, Manyetik ve Elektrik Alan Metrik Tansör fonksiyonlarına; ifadesi (Bu ifade, 5-Boyutlu uzay-zamanda boş uzay için, Elektromanyetik Kütleçekim Dalga hızını belirleyen ’a eşittir), yüzeyin elektrik geçirgenliğine (Bu ifade, 5-Boyutlu uzay-zamanda boş uzay için =’a eşittir); ifadesi, yüzeyin manyetik geçirgenliğine (Bu ifade, 5-Boyutlu uzay-zamanda boş uzay için =’a eşittir) denk gelmektedir. Şimdi bu Tansör Denklemini yukarıda elde ettiğimiz 5-Boyutlu altı Maxwell Denklemine göre yeniden düzenleyip, Kütleçekim Alanını elde etmek üzere, tek bir denklemde ifade edersek:

Denklemin sol tarafındaki ifadesi, Kütleçekim Tekillik merkezindeki Manyetik alanın kaynağı olan, MANYETON’un (Manyetik Monopol) () oluşturduğu Kütleçekim Alanının kaynağı olan “Graviton Akım Yoğunluğuna” (); denklemin sağ tarafındaki ifadesi, Kütleçekim Sınır-Teğet yüzeyi üzerindeki elektriksel yük yoğunluğunun () oluşturduğu Elektrik Alanının kaynağı olan “Elektrik Akım Yoğunluğuna” denk gelmektedir. Şimdi ve indislerini koyarak Maxwell denklemlerine göre bu tansör denklemini yeniden düzenlersek, aşağıdaki Kütleçekim Alanı Denklemlerini elde ederiz:

Buradaki, “Manyetik Yük Yoğunluğu”, “Manyetik Akım Yoğunluğu” ve “Elektrik Akım Yoğunluğu” fiziksel büyüklüklerine ilişkin bazı özellikler aşağıda verilmektedir:

 

1)- İnvariant transformasyonu altında ve Alanları, transformasyonuna göre invariant kalacaktır. Burada “g”, 5-Boyutlu uzay-zamandan 4-Boyutlu uzay-zamana dönüşüm sırasındaki metrik katsayıdır. Bu denklem dikkatli incelenirse, Elektrik ve Manyetik Alana göre simetrik olarak yazılmış olduğu ve bunun sonucunda da denklemin sol tarafındaki ifadesinden dolayı mutlaka Manyeton’un oluşturduğu Graviton akım yoğunluğundan kaynaklanan ve Kütleçekim Alan Tansörünün kaynak yükünü oluşturan GRAVİTON’u öngördüğünü açıkça görebiliriz. Dolayısıyla Kütleçekim Alan Tansörlerini 5-Boyutlu uzaydan 4-Boyutlu uzaya indirgediğimizde kullanacağımız yeni diferansiyel invariant uzaklık ifadesi bu durumda:

 

ve 4-Boyutlu uzay-zamana ait metrik determinant:

 

olur. Bu durumda ve arasındaki ilişki:

olur. ve arasındaki ilişki:

 

 

Ve , ve arasındaki ilişki ise:

 

 

Denklemlerdeki ve tansörleri arasındaki ilişki ise:

şeklinde olur. λ’ya bağlı rotasyonel ve diverjans ifadelerini ise herhangi bir skaler ”a” vektör alanı cinsinden şöyle tanımlayabiliriz:

 

Hermitian “M” akım yoğunluğu Dirac matrisini de tanımlarsak;

 

2)- ifadesindeki ε faktörü, daha önceki Enerji-Momentum tansörü ifadelerindeki benzer durumlar gibi 5-Boyutlu uzay-zamanın extra boyutunun (5. Boyutun) bir etkisidir Dolayısıyla bu etki Elektrik Alandan kaynaklanmaktadır ve skaler alanların ölçek değiştirmesi durumunda (Örneğin, olması gibi) fiziksel büyüklüğün (Örneğin, Elektrik Alan gibi) invariant kalmasını sağlar.

 

3)- ve yük yoğunluklarının korunumlu olduğu fiziksel durumlarda ve ifadeleri şöyle tanımlanabilir:

 

4)- Yukarıdaki sonuç denklemlerden ve Antisimetrik Elektromanyetik Kütleçekim Tansörünün yapısından dolayı extra koordinata bağlı olmayan durumda (yani 5. Boyutun olmaması durumunda )bu denklemler kaynak içermeyen Maxwell denklemlerine indirgenecekti. Yani:

 

olacaktı. Fakat 4-Boyutlu uzay-zamanın üzerindeki boyutlara çıkıldığında kendisini kütleçekim alanı olarak hissettiren Manyetik Monopoller (Manyetik yükler veya Manyetonlar), Kütleçekim Yükleri (veya Gravitonlar) ve diğer Elektriksel Akım kaynaklarının varlığını matematiksel olarak elde ettiğimiz 5-Boyutlu maxwell denklemlerine göre kabul etmeliyiz.

Çünkü bu durumda; (3) ve (6) denklemlerine göre, ve şeklinde bir manyetik yük akım yoğunluğunun oluşturduğu denklemiyle verilebilen bir manyetik alan; (1) ve (5) denklemlerine göre;

 

,

ve şeklinde bir elektrik yük akım yoğunluğunun oluşturduğu alanı ve (7) ve (8) denklemlerine göre ise;

 

şeklinde bir graviton akım yoğunluğunun oluşturduğu:

 

+

 

kütleçekim alanı mevcuttur.

 

(3) ve (5) denklemlerine dikkat edilirse, manyetik alanın oluşması için, şeklinde sabit bir manyetik yük yoğunluğu (Manyetik Monopol); elektrik alanın oluşması için;

şeklinde sabit bir elektriksel yük akım yoğunluğu gerekli ve yeterli olduğu halde; kütleçekim alanının oluşması için ise;

şeklinde sabit bir manyetik alanın yanı sıra hareket halindeki kütleçekim yükleri mutlaka gereklidir. Dolayısıyla buradan, kütleçekim alanı çizgilerinin elektrik ve manyetik alan çizgileri gibi sabit olmadığını, kütleçekim alanının oluşması için sabit manyetik monopollerin yanı sıra kütleçekim alanını bir yerden bir yere taşıyacak parçacıklara, yani Planck ölçeğinde Sicimsi yapılar halinde sıralanmış bulunan ve tüm uzay-zamanı kaplayarak sürekli dinamik durumda bulunan ve titreşen Graviton’lara, gereksinim olduğu sonucunu çıkarabiliriz ve bunun sonucunda da, kütleçekim alanının elektrik ve manyetik alan gibi kısa erimli olmadığını, evrensel çapta ve tüm uzay-zamanda genel geçerli olan temel bir dinamik kuvvet alanı olduğunu görebiliriz.

 

SİLİNDİRSEL BİLEŞENE (Φ) BAĞLI OLMAYAN VE DURUMUNDA “ELEKTRİK YÜKܔ VE “ELEKTRİK AKIMI” İÇEREN DENKLEMLERİN ELDE EDİLMESİ

 

Manyetik yük ve manyetik akım ifadelerini elde ettikten sonra şimdi de bazı yaklaşıklıklar altında ve ara hesaplamaları yapmadan;

 

Alan denklemlerinden “Elektrik Akımı” içeren tansör çözümünü şöyle elde edebiliriz:

Burada,

olarak indüklenen elektrik akım yoğunluğu, c ışık hızı ve olarak elektriksel akım ve yük yoğunluğuna bağlı boş uzayın “Polarizasyon Katsayısıdır”.

Böylece en genel durumda (Silindirsel bileşene (Φ) bağlı olmayan ve durumunda) 5-Boyutlu uzay-zamandan 4-Boyutlu uzay-zamana indirgenmiş tansör denklemlerinin çözümlerini içeren;

Kütleçekim Alanı ,

Manyetik Alan ve

Elektrik Alana ilişkin;

MAXWELL DENKLEMLERİ:

olarak elde edilir.