До кваліфікаційного екзамену на присвоєння кваліфікації

«Продавець непродовольчих товарів ІІІ категорії»

1. Назвати і охарактеризувати асортимент галантерейних товарів різних груп, що представлені в торговому залі підприємства практики.

2. Вказати прийоми роботи продавця щодо підготовки до продажу галантерейних товарів. Визначити принципи групування галантерейних товарів при розміщенні їх в торговому залі.

3. Надати характеристику асортименту металевої галантереї, представленої в торговому залі підприємства.

4. Назвати прийоми розміщення металевої галантереї на полицях гірок з врахуванням групи, виду, матеріалу, призначення, кольору та інших ознак.

5. Охарактеризуйте асортимент шкіряної галантереї, представленої в торговому залі підприємства.

6. Продемонструвати прийоми роботи продавця щодо надання консультації про споживчі властивості, якість, умови та способи догляду і збереження шкіргалантерейних виробів.

7. Проаналізувати особливості продажу взуття згідно Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами. Вказати вимоги до організації робочого місця продавця взуття.

8. Надати характеристику видів взуття, які є у продажу. Звернути увагу на відмінні ознаки видів взуття, представлених у відділі.

9. Охарактеризувати прийоми роботи продавця щодо підготовки до продажу взуття. Показати вміння викладення взуття на робочому місці і оформлення цінників на товари, що розміщені в торговому залі.

10. Надати допомогу покупцеві в ознайомленні з асортиментом взуття і його вибору з врахуванням побажань споживача. Запропонувати супутні товари, необхідні під час догляду за взуттям.

11. Проаналізувати особливості продажу взуття всіх видів, що регламентовані Правилами роздрібної торгівлі непродовольчими товарами

12. Назвати гарантійні терміни експлуатації взуття, що є у продажу, їх обчислення з урахуванням сезонності згідно Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами.

13. Проаналізувати особливості продажу швейних, трикотажних товарів та головних уборів згідно Правил роздрібної торгівлі непродовольчими товарами.

14. Надати характеристику асортименту швейних товарів за ознаками групування. Вказати виробників та постачальників швейних виробів на підприємстві практики.

15. Назвати правила розміщення швейних, трикотажних товарів і головних уборів в торговому залі підприємства. Вказати перелік супутніх товарів у секції «Швейні, трикотажні товари та головні убори».

16. Охарактеризувати асортимент трикотажних товарів за ознаками групування. Вказати виробників та постачальників трикотажних товарів, представлених у магазині.

17. Назвати прийоми роботи продавця щодо підготовки до продажу швейних виробів, що реалізуються в магазині. Виготовити, оформити і прикріпити до виробів зразки цінників.

18. Охарактеризувати асортимент головних уборів. Визначити розмір головного убору, необхідного покупцю.

19. Назвати порядок продажу швейних товарів при обслуговуванні покупців.

20. Надати допомогу покупцеві в ознайомленні з асортиментом одягу і його вибору з врахуванням індивідуальних особливостей покупця. Визначити розмір і зріст готового одягу, необхідного покупцю.

21. Визначити правила розташування і викладки господарських товарів у торговому залі. Вказати в якому вигляді представлені планограми для викладки товарів в магазині та що таке акційна викладка.

22. Охарактеризувати асортимент скляно-побутових товарів, представлених в магазині.

23. Визначити правила розташування і викладки господарських товарів у торговому залі. Вказати в якому вигляді представлені планограми для викладки товарів в магазині та що таке акційна викладка.

24. Охарактеризувати асортимент металогосподарських товарів, представлених в магазині.

25. Вказати ознаки групування одягу при розміщенні його в торговому залі. Оформити зразки цінників. Визначити, що необхідно зробити продавцю-консультанту, якщо він побачить у себе у відділі товар без цінника і що повинно знаходитись на зворотньому боці кожного цінника. Під час переоцінювання товару які цінники розставляють в першу чергу: ціна яких збільшилась або зменшилась? Поясніть чому.

26. Надати допомогу покупцеві в ознайомленні з асортиментом одягу у відділі та його виборі з врахуванням індивідуальних особливостей покупця. Визначити розмір готового виробу, необхідного покупцю.

27. Надати допомогу покупцю в ознайомленні з асортиментом товарів господарського призначення і його вибору з врахуванням індивідуальних побажань покупця.

28. Охарактеризувати порядок грошових розрахунків при здійсненні торгових операцій і надання послуг згідно правил обсуговування.