До кваліфікаційного екзамену на присвоєння кваліфікації

«Продавець продовольчих товарів ІІІ категорії»

1. Вирішити ситуацію: При прийманні хліба від місцевого хлібкомбінату в магазині виявлено, що окремі вироби мають неправильну розпливчасту форму. Якими повинні бути дії власника.Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

2. Вирішити ситуацію: До керівника магазину звернувся обурений покупець і надав розрізану булку хліба пшеничного, в якій на зрізі видно нитки від мішковини. Яке рішення повинен прийняти керівник магазину? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

3. Вирішити ситуацію: В магазин надійшли молочні продукти без сертифіката якості. Якими повинні бути дії працівників магазину в даному випадку. Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

4. Вирішити ситуацію: В магазин надійшла сметана вагова у санітарно-оброблених алюмінієвих флягах ТМ «Хуторок». Під час приймання було виявлено виділену сироватку. Чи дозволяється приймання і реалізація сметани з даною властивою ознакою. Яку молочну продукцію відсортовують під час приймання? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

5. Вирішити ситуацію: Покупець відмовився оплатити вартість 1 кг відваженого сиру твердого, мотивуючи це тим, що продавець додав дві довадки цього самого сиру загальною масою 80 г. Чи правомірні дії покупця? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення

6. Вирішити ситуацію: Під час підготовки до продажу вершкового масла виявлено плісняві плями на поверхні, які пройшли в середину моноліту. Якими повинні бути ваші дії щодо цього вершкового масла? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

7. Вирішити ситуацію: Покупець просить продавця зважити 300 грамів ковбаси напівкопченої і обов'язково її нарізати. На прохання покупця продавець відповідає відмовою, але покупець наполягає на своєму проханні. Як вирішити цю ситуацію? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.8. Вирішити ситуацію: У магазин в якому Ви проходите навчальну практику надійшла партія скумбрії холодного копчення від торгово – виробничого об’єднання «Запоріжриба» за накладною № 1358 від 20 квітня 20___р в кількості 100 лотків. Маса нетто скумбрії в кожному лотку – 10 кг. При прийманні виявлено відсутність пломби на трьох лотках, а фактична маса не відповідала даним маркування. При подальшому прийманні товарів в цей же день за участю представника постачальника перевірено масу нетто всіх лотків і виявлено недостачу скумбрії в кількості 35 кг. Купівельна ціна скумбрії холодного копчення – 15, 5 грн. за 1 кг. Оформити акт про встановлення розбіжностей в кількості за встановленим зразком підприємства практики.

9. Вирішити ситуацію: Працівники магазину при прийманні цукру виявили в ньому грудки не пробіленого цукру та в окремих мішках вологість цукру до 0,20%. Якими повинні бути дії працівників магазину? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

10. Вирішити ситуацію: Працівники магазину, приймаючи товари за якістю, виявили, що замість вищого сорту були завезені макаронні вироби першого сорту. Виготовлювачем і постачальником є макаронна фабрика сусідньої області. Представник фабрики на виклик не з’явився. Як потрібно діяти в даній ситуації? В якому випадку для приймання товару за якістю і складання акта магазин викликає представника громадськості? Хто може бути цим представником і на який термін видається йому посвідчення?

11. Вирішити ситуацію: Відпускаючи покупцю 1 кг вагового печива, продавець додав 30 г. крихти печива цього ж виду. Чи правильні дії продавця? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

12. Вирішити ситуацію: Магазин одержав автотранспортом партію кондитерських виробів в 20 ящиках з місцевої кондитерської фабрики. При розвантаженні транспорту і прийманні товарів за кількістю працівники магазину виявили пошкодження двох ящиків. Який порядок приймання товарів у цьому випадку? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

13. Вирішити ситуацію: У магазин від виробника ТМ «Криниця» надійшла мінеральна вода «Поляна квасова» в тарі – обладнанні. При прийманні товару було встановлено, що у двох одиницях тари – обладнання порушена схема укладки. Вартість товару в одиниці тари – обладнання – 400 грн. Як проводиться приймання товарів у даному випадку? Яку суму штрафу повинен сплатити виробник за дані порушення? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.

14. Вирішити ситуацію: Приймаючи від посередників в магазині алкогольні напої імпортного виробництва, матеріально відповідальні особи виявили нечітке маркування на етикетках окремих пляшок. Який документ засвідчує якість названих товарів? Як приймати за якістю імпортні алкогольні напої в даній ситуації?

15. Вирішити ситуацію: В магазин прийшов чоловік і пропонує прийняти для продажу три ящики сигарет. В якому випадку господарюючий суб’єкт (магазин) може прийняти ці товари? Відповідь обґрунтуйте і надайте пояснення.