Технологія підготовки товарів до продажу

До подання товарів у торговельний зал працівники магазину проводять підготовку товарів до продажу (розпакування, сортування, перевірка цілісності індивідуальної упаковки, наявності маркувальних даних і якості, чищення, маркування, пакування, фасування, укладання товарів у спеціальну тару, контейнери, лотки, корзини, ящики, візки тощо). Наприклад: перед продажем молокопродукти попередньо сортують за видами і гатунками, перевіряють штучні та фасовані товари за станом упаковки, на наявність маркування і за вагою. Банки, пляшки та упаковки протирають від мастил і пилу. Вагові та штучні товари звільняють від тари і пакувальних матеріалів. Лотки з яйцями викладають з коробів і відбирають пошкоджені та ті, що не підлягають продажу.

Перед подачею кондитерських виробів до торговельного залу перевіряють їх якість, наявність необхідного інвентарю для продажу кондитерських виробів і пакувального матеріалу.

Поверхні ковбасних виробів і копченостей протирають рушником, кінці оболонки зрізають, видаляють обв'язки, обвітрені зрізи зачищають. М'ясні хліби, шинку у формі, варені й варено-копчені окороки та інші вироби, що випускаються загорнутими в целофан або пергамент, подають на робочі місця у загорнутому вигляді. Обгортку цих виробів знімають безпосередньо під час продажу (перед нарізуванням). Шпик зачищають від солі, а жири - від пожовклого верхнього шару.