Види викладки товару і порядок їх застосування

 

На полицях супермаркету проводиться викладка товару блоками, за категоріями, торговим маркам, розмірами упаковки і т.д.

На стелажах у супермаркеті викладка товару повинна бути від підлоги до рівня очей високої людини. Найвигідніше для сприйняття покупцем розташування товару на рівні 130 см від підлоги. Тому цю полку називають «золота» і на ній стоять найдорожчі товари.

Найбільш ходові товари повинні стояти на рівні очей покупців, найдешевші - на нижніх полицях. Так відбувається, тому що згідно зі статистикою на них припадає не більше 5% продажу супермаркету.

Крім того, викладка товару повинна враховувати напрям руху очей людини. При розгляданні полиці людина дивиться зліва направо, зверху вниз, як при читанні. Тому викладка товару повинна бути такою: у лівій частині полиці знаходяться найбільш популярні товари, в правій - ті, які необхідно розкрутити.

Правильна викладка товару виключає порожнечі. У покупця має складатися враження що полиці просто ломляться від достатку продукції. Ніяких пустот на полицях не повинно бути. Якщо який або товар повністю розпроданий, то його місце повинен стати інший товар, не порушуючи правил викладки товар. На полицях не повинно бути занадто багато товару, що б він не утруднював доступ до товару і не змішувався. У такому випадку увага покупця буде розсіюватися. Багато товарів бажано не укладати один на одного, тому що вони можуть зіпсуватися. Це залежить від особливостей і характеристик різних товарних груп.

Викладка товару всередині однієї групи повинна враховувати безліч чинників. Основними є: розміри, дизайн, упаковка, поєднання кольорів, виробники. Кожна велика компанія складає свої планограми розміщення товару на полицях, згідно корпоративним правилам і вимогам. Товари з меншим терміном придатності повинні бути доступні споживачеві в першу чергу.

Викладка товару усередині групи зазвичай буває вертикальною або горизонтальною. Це визначається зовнішнім виглядом товару і його упаковкою.

Також існує дисплейна викладка товару Це додаткові точки, що окремо стоять фірмові стенди або стійки. Ці стійки розміщуються на найпомітніших місцях залу, відповідно до напряму руху покупців. Згідно з дослідженнями, товар знаходиться на фірмовій стійці купують на 20-25% більше ніж на стелажах. Розміщення РОS матеріалів збільшує продажі тільки на 5-7%.

Також зустрічаються й інші види викладки товару. Це: хітова (розташування товару на рівні рук і очей), райдужна (товар розподіляється за кольором), тимчасова (зверху вниз по полицях. Згідно хронології створення товару).

Правильна викладка товару спрямована на підтримку популярними товарами - менш популярних, або новинок. Тому, зазвичай найбільш популярні марки розташовуються спочатку і наприкінці полки, а між ними всі інші.

Так само правильна викладка товару залежить і від цінників, точніше правильного їх розміщення. Цінник повинен бути розміщений під товаром, ціну якого він вказує. Ціна на ньому повинна бути добре видно. Якщо є пропозиція про знижку, то на ціннику воно повинно бути виділено.

Також викладка товару повинна підтримуватися загальним зовнішнім виглядом експозиції. Він повинен бути гармонійним акуратним і привабливим. Товари повинні утримуватися в порядку, а полиці в чистоті.