Види викладки товару і порядок їх застосування

 

Розміщаючи на рівні очей і рівні рук найбільш цікавий для нас товар, ми маємо можливість отримати максимальний результат. Цим полицям в магазині необхідно приділяти найбільшу увагу, забезпечуючи постійної наявності на них товару. Відповідно, найбільш зручними для покупців місцем вибору продукції являються ділянки, розміщені з правого боку під час руху. Оптимальна кількість товару повинно забезпечити грамотною роботою з керування його роботою в магазині, торгівельна площа не повинна пустувати, і повинно здаватися, що товару багато. Потрібно слідувати незмінному правилу – торгівельна площа призначена для представленню товару покупцям.

Продукція повинна бути викладена так, щоб пошук потрібного товару був максимально полегшений. Для цього потрібно використовувати POS-матеріали в торговому залі, забезпечуючи кращу навігацію людей до місця розташування товару.

На стелажах не можна мати пусті не заповненні місця. При наявності вільної площі переставляти інші види продукції.

Не можна розміщати товар, кладучи його один на одного, якщо це може призвести до втрати товарного виду продукції.

Розміщення в серединні групи може виконуватись у вигляді горизонтальної або вертикальної викладці. З зовнішнього виду упаковки чи самого товару можна відразу визначити, до якого виду викладки він відноситься. Товар потрібно розташовувати біля краю полички або на крючках, по рівній лінії.

При горизонтальній викладці необхідно враховувати що на самій нижній поличці повинен розташовуватись товар великих розмірів, або менш привабливий, або більш дешевий. Також горизонтальна викладка передбачає викладку товару зліва на право за серією, за зменшенню об’єму.

Вертикальний спосіб викладки продуктів передбачає розташування однорідних товарів в декілька рядів, на всі поличках стелажів зверху вниз. Цей спосіб зручний тим, що забезпечує хороший показ товару, вільний доступ до нього покупців будь якого росту. При вертикальній викладці потрібно чітке розташування товару одного виду, від маленького до великого. Менший розташовується на верхніх поличках, відповідно, великі – на нижніх. На практиці комбінують обидва ці способи, застосовуються елементи як горизонтальної так і вертикальної викладки.

Дисплейна викладка (додаткові точки продажу) розміщується на видному місці, відповідно руху покупців. Наприклад, окремо стоячий фірмовий стенд або стійка, не прив’язана до основної точки продаж відповідного товару.