Злоякісні пухлини вуха

Серед злоякісних утворень вуха в дорослих частіше діагностується плоскоклітинний ороговілий рак, у дітей — саркома, рідше зустрічаю­ться аденокарцинома, меланома.

Перебіг пухлин зовнішнього та середнього вуха, як правило, повільний, зовні вони нагадують гранулюючу, кровоточиву виразку чи поліп. Рак частіше виникає внаслідок тривалого перебігу гнійного оти­ту, а також після неодноразових припікань та видалень поліпів чи гра-нуляций. Іноді він розвивається у вусі через декілька років після ради­кальної операції, що не забезпечила повну санацію середнього вуха. Аденокарцинома — більш рідкісна пухлина середнього вуха, яка вини­кає з церумінальних залоз зовнішнього слухового ходу або слизових залоз слухової труби.

Діагностика раку зовнішнього та середнього вуха не склад­на: підозрі підлягають усякі поліпоподібні утворення, що легко крово­точать за наявності гною у вусі. Рано виникає параліч VII нерва, і пух­лина метастазує в привушну слинну залозу, шийний та позагорлові лімфовузли. Наявність вестибулярних явищ та метастазів свідчить про запущену стадію раку. Діагноз встановлюють гістологічне, а поширен­ня процесу - - рентгенологічне.

Лікування раку зовнішнього вуха може бути як за допомогою про­меневої терапії, так і хірургічне. Вибір методу залежить від морфо­логічної будови пухлини та її поширення. Можливості хірургічного методу частіше обмежені через близьке розташування життєво важли­вих органів, на які поширюється пухлинний процес. Рак середнього вуха в ранній стадії лікують комбіновано (променева та хірургічна те­рапія), а в пізній - - променева, хіміотерапія.

Прогноз у ранній стадії захворювання, коли пухлина ще не вийшла за межі зовнішнього слухового ходу та барабанної порожнини, віднос­но сприятливий. У пізній період - - несприятливий. Меланома майже завжди має несприятливий прогноз для життя.