ГІПЕРТРОФІЯ ТА ХРОНІЧНЕ ЗАПАЛЕННЯ ЯЗИКОВОГО МИГДАЛИКА

Гіпертрофія язикового мигдалика спостерігається в дорослих. При­чини її такі, як і гіпертрофії горлового мигдалика. Дуже часто гіпер­трофія цього мигдалика зустрічається в осіб із видаленими піднебінни­ми мигдаликами.

Особи з гіпертрофією язикового мигдалика скаржаться на відчуття стороннього тіла в горлі, дискомфорт під час ковтання. У деяких хво-зих може бути кашель, іноді у вигляді нападу, ларингоспазм.

Під час непрямої гіпофарингоскопії помітна різка гіперплазія язи­кового мигдалика, який стикається з язиковою поверхнею надгортан­ника, інколи гіпертрофований язиковий мигдалик можна побачити під час звичайної фарингоскопії.

За умови розвитку хронічного запального процесу в язиковому мигдалику, крім перерахованих вище симптомів, з'являються ознаки інтоксикації: загальна слабкість, швидка втомлюваність, підвищена пітливість, можливий субфебрилітет. Ці хворі часто хворіють на язи­кову ангіну.

Непряма гіпофарингоскопія дає можливість побачити збільшений мигдалик, слизова оболонка якого набрякла, гіперемійована, харак­терні виступи мигдалика згладжені.

Лікування. Хворим із хронічним запаленням язикового мигдали­ка необхідно призначити неспецифічну гіпосенсибілізуючу та сти-мулювальиу терапію. Місцеве призначають полоскання горла луж­ними розчинами з наступним полосканням розчинами сульфаніламідів (5% розчин сульфацил-натрію або стрептоциду), терапію ультразвуком на мигдалик по 5 хв щодня протягом 10 днів або опроміненням язикового мигдалика терапевтичним гелієво-нео­новим лазером. Таке лікування поліпшує стан хворих, більшість із них виліковуються повністю.

У разі гіпертрофії язикового мигдалика таке лікування неефектив­не. Це потребує застосування хірургічних методів лікування. З цією метою проводять скушування гіпертрофованого мигдалика, його ульт­развукову дезінтеграцію, дію хірургічним лазером та кріодію за допо­могою спеціального наконечника.

ЛЕПТОТРИХОЗ (ФАРИНГОМІКОЗ)

Лептотрихоз (Рhaгупgоmусоsis bепіgna sеи Іерtоtгіхіа) зустрічається в 5—6% випадків мікозів горла. Ця хвороба не є фaрингомікозом у повному розумінні цього слова, оскільки спричи­нюється вона мікроорганізмом бактеріальної природи - Lерtotгіх bиссаlis. Цей мікроорганізм є нитчастою бактерією - мікобак­терією родини Асііпоmусеtаlеs albиs vагіеs Оmеljаnskу. У нормі він сапрофітує у ротовій порожнині.

Розвиткові захворювання сприяють цукровий діабет, системні за хворювання крові і травного тракту, особливо дисбактеріоз кишечни­ку, злоякісні новоутворення, СНІД, порушення балансу вегетативної нервової системи, тривала антибіотикотерапія та лікування кортико­стероїдними препаратами, гіповітаміноз С та В. Тобто внаслідок захво­рювань, при яких значною мірою порушується баланс вітамінів, вугле­водний та білковий обмін, страждає загальна резистентність організма.

У формуванні патогенетичних механізмів лептотрихозу на перше місце виступає перебудова імунної реактивності — накопичення і цир­куляція в крові антитіл, що обумовлюють реакції негайного та уповільненого типу. Має значення і зміна клітинного імунітету. Ваго­мою ланкою в патогенезі фарингомікозу є специфічна і неспецифічна сенсибілізація та алергія. Певне значення має і травматичне пошкод­ження слизової оболонки горла як чинник, який сприяє розвитку пато­логічного процесу.

Захворювання характеризується зроговінням шилоподібного плос­кого епітелію, що покриває лімфаденоїдну тканину. У криптах мигда­ликів відбувається паракератоз із метаплазією прилеглої сполучної тканини у хрящову і навіть кісткову.

Шилоподібні утворення розвиваються там, де є лімфаденоїдна тка­нина, тобто на піднебінних, горловому та язиковому мигдаликах, а та­кож у поодиноких фолікулах задньої та бічної стінок горла. Такі самі зміни можуть виникати інколи і на язиковій поверхні надгортанника. Зазначені шипи мають жовтувато-кремовий колір, конусоподібну або округлу форму, щільно вростають в епітелій і містять Lерtоtгіх bиссаlіs у великій кількості.

Пробки лептотрихозу звичайно не спричиняють ніяких скарг і ви­являються випадково під час огляду горла. Лише іноді хворі скаржать­ся на дискомфорт у горлі, дряпання або легке печіння в зіві. У разі ло­калізації на надгортаннику можливі напади судомного кашлю. Фарингомікоз часто поєднується з кандидозним ураженням кутів рота-«заїдами», кандидозним хейлітом, глоситом.

Лептотрихоз дуже часто за браком досвіду плутають із лакунарною ангіною, особливо в тих випадках, коли пробки стирчать із мигдалико-вих лакун. Відрізнити лептотрихоз від ангіни дуже легко за відсутності болю під час ковтання та інших симптомів, характерних для ангіни. Мікроскопія нативного препарату є найбільш простим і надійним спо­собом діагностики лептотрихозу. Для аналізу необхідно брати шмато­чок пробки, а не мазок. У знятих шипах знаходять несегментовані ни І ки лептотрикса, іноді гриби роду Сапсіісіа, які при лептотрихоїі вважаються сапрофітами.

Лікування фарингомікозу пов'язане з великими труднощами. Вип­робувано багато засобів, але жоден із них не є ефективним. У деяких хворих лептотрихоз минає без сліду, без будь-якого лікування. Частіше хвороба має стійкий характер і вимагає енергійного лікування. У зв'язку із цим було запропоновано проводити тонзилектомію. Однак це є маловиправданим, тому що, по-перше, вона не сприяє вилікуван­ню (ураженими залишаються інші лімфаденоїдні утворення горла), а . по-друге, часто видаляють мигдалики, не уражені хронічним запаль­ним процесом.

Полоскання антисептичними засобами, змащування йодом і припікання окремих пробок гальванокаутером мало ефективне. Виш­крябування шипів гострою хірургічною ложкою з наступним припіканням розчинами сульфату міді, трихлороцтової кислоти, нітра­ту срібла здебільшого не дає тривалого ефекту. Малоефективною вияв­ляється і терапія ністатином, леворином, декаміном.

Ліпші результати дають промивання лакун 0,1% водним розчином хінозолу (2 рази на тиждень, на курс 8—10 процедур), 1—2% розчином левамізолу (декарису) та полоскання цими розчинами протягом 3—4 міс. Проте й це не дає стійкого ефекту.

Для лікування лептотрихозу мигдаликів застосовують кріовплив. Вдаються до послідовного локального заморожування уражених діля­нок обох піднебінних мигдаликів, у кожному з яких утворюють 1—З невеликих кріодеструктивних вогнища (кожне діаметром 0,5 см) з екс­позицією в кожній точці 3 хв. Уражені лептотриксом язиковий мигда­лик, бічні валики і гранули горла впливу не підлягають. У разі не­обхідності процедуру повторюють через 1 міс. Через 3—4 тиж після останнього втручання піднебінні мигдалики очищуються від лепто-трихотичних бляшок, через 2—3 міс бляшки зникають із бічних ва­ликів і гранул горла, а до кінця 4-го місяця — і з язикового мигдалика. Очищення всього лімфаденоїдного горлового кільця внаслідок впливу лише на піднебінні мигдалики пояснюється підвищенням гуморально­го і місцевого імунітету під впливом кріотонзилотомії. За наявності лептотрихозу в поєднанні з хронічним тонзилітом проводять двобічну тонзилектомію.

Для лікування лептотрихозу застосовують також фізіотерапев­тичні методи: КУФ та лазери (гелієво-неоновий і розфокусований СО2-лазер). Це лікування ефективне тільки в тому разі, коли проміння безпосередньо падає на ділянку, ушкоджену лептотриксом. Можливе збереження лептотрихозних бляшок на неопромінених ділянках. Ліку­вання проводять на тлі гіпосенсибілізації та вітамінотерапії (вітаміни групи В, С і К).