ХРОНІЧНИЙ РИНІТ

Хронічне запалення слизової оболонки носа — дуже поширене за­хворювання. Розрізняють такі форми хронічного нежитю: катаральну, гіпертрофічну, атрофічну та вазомоторну. У хворих на гіпертрофічний риніт може бути кавернозна або фіброзна форма. Атрофічний риніт розподіляється на простий та смердючий (озена). Перебіг кожного риніту відбувається у вигляді обмеженої чи дифузної форми. Вазомо­торний риніт, у патогенезі котрого провідними є судинні розлади, за­лежно від етіологічного чинника розподіляється на алергічний та ней-ровегетативний.

Етіологія. У виникненні хронічного риніту мають значення багато чинників: насамперед це професійні шкідливості (контрастна темпе­ратура, пил, загазованість), шкідливі звички (паління, зловживання ал­коголем), загальні захворювання (серцево-судинна недостатність, не­врози, вегетодистонія, ендокринні порушення, коліти тощо). В етіології хронічного нежитю важливу роль відіграє сенсибілізація сли-ювої оболонки носа та організму в цілому до бактеріальних, тканин­них, промислових, побутових, харчових, лікарських та рослинного по­ходження антигенів. Має значення зміна функціонального стану вегетативної нервової системи, яка неадекватно реагує на адекватні по­дразники. Це може виникнути під впливом неврозів, нейроінфекції, тривалого застосування судинозвужувальних крапель або гіпотензив­них засобів.

Провідною теорією виникнення озени нині є інфекційна, згідно з якою озену спричиняє клебсієла озени (паличка Левенберга — Абеля).

Єдиним свідченням цього є висівання з великою постійністю клебсієли озени зі слизової оболонки носа хворих на озену. Але щоб це захворю­вання проявилося під впливом цього мікроба, необхідні відповідні пе­редумови. Вважається, що такими передумовами можуть бути гіпоси-дероз, гіпоталамічні та ендокринні розлади, гіповітаміноз. Певну роль у розвитку озени відводять спадковому фактору.

Патогенез. Гострий нежить, який часто повторюється, сприяє роз­витку хронічного запалення. Під впливом хронічного процесу відбува­ються дегенеративні зміни нервових закінчень та нервових волокон, тобто трофічні розлади, що погіршують функціональні та морфо­логічні зрушення в слизовій оболонці носа. Як показали експеримен­тальні дослідження, після перерізування трійчастого нерва настають некробіотичні зміни епітеліального покриву, гіперемія, набряк та клітинна інфільтрація основи слизової оболонки носа. В епітелії на боці денервації різко знижується вміст SН- та СООН- груп.

У розвитку алергічного риніту розрізняють 3 фази: імунологічну — коли зустрічається антиген з антитілом і утворюється комплекс ан­тиген - - антитіло; біохімічну, що спостерігається в разі розпаду цього комплексу та звільнення біологічно активних речовин (аце­тилхоліну, норадреналіну, гістаміну, серотоніну тощо); па­тофізіологічну, коли ці речовини діють на судини та залози слизової оболонки носа, спричинюючи характерну для цього захворювання клінічну картину.