VІ Орієнтована основа дії

Наявність стороннього тіла характеризується стійким закладанням відповідної половини носа, нежитем з одного боку з гнійними або сук­роватими виділеннями. Дані риноскопії підтверджують діагноз. Але він утруднений у разі розміщення стороннього тіла в задніх відділах носової порожнини. Таким хворим проводять анемізацію слизової обо­лонки носової порожнини.

Видалення сторонніх тіл виконують під місцевою аплікаційною анестезією за допомогою тупого гачка, котрий під контролем зору про­водять за стороннє тіло і витягують. Видаляти стороннє тіло пінцетом неприпустимо, тому що бранші пінцета зісковзують з нього, проштов­хуючи стороннє тіло ще глибше.

Риноліти, або носові камені, виникають унаслідок тривалого пере­бування стороннього тіла в носовій порожнині, а також в осіб, які пра­цюють на запилених виробництвах (наприклад, цементних). Вони утворюються внаслідок випадання фосфатних та карбонатних солей кальцію. Форма та розміри ринолітів різноманітні, консистенція щільна або крихка. Навколо риноліту розвивається реактивне запален­ня слизової оболонки з наступним утворенням грануляцій.

Видаляють риноліти так само, як і сторонні тіла. Великий риноліт попередньо треба роздробити щипцями.

ГОСТРИЙ РИНІТ

Гостре запалення слизової оболонки носа найчастіше розвивається після загального чи місцевого (ніг, рук, шлунка, горла) охолодження, внаслідок чого виникають порушення захисних нерво-ио-рефлекторних механізмів. Це сприяє зниженню місцевої та загаль­ної реактивності організму, активізації сапрофітної мікрофлори на слизовій оболонці носа. Гострий риніт може виникнути внаслідок дії па слизову оболонку подразнювальних речовин у перші дні перебуван­ня на шкідливому виробництві. Гострий риніт може бути початковою ггадією грипу та інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ).

Перебіг гострого риніту має 3 стадії: І — суха; II — стадія І екреції; III — слизо-гнійних виділень.

За наявності сухої стадії хворі скаржаться на сухість, жар, лоско-Іпнпя в носі, часто в горлі та гортані, сльозотечу, чхання. Спостерігаю­ться загальне нездужання, важкість та біль у голові, депресія. Температура тіла у більшості хворих нормальна, рідко буває субфебрильною попри загальну слабкість. Під час передньої риноскопії видно слизову оболонку носа червоного кольору, вкриту дрібними ділянками засох­лого білого слизу.

Через декілька годин або наступного дня процес переходить у II стадію — стадію секреції, котра характеризується загальним пога­ним станом хворого, як у І стадії, але настає порушення дихання, респіраторна гіпосмія і з'являються дуже рідкі виділення з носа. Під час об'єктивного обстеження видно різко гіперемійовану, набряклу, вкриту рідкими виділеннями слизову оболонку носа, носові ходи знач­но звужені.

Через 2—3 дні з'являються слизо-гнійні виділення з носа, і процес переходить у III стадію. У цей період загальний стан хворого поліпшується, після сякання він може дихати носом, зникають голов­ний біль, важкість у голові. Слизова оболонка носа гіперемійована, на­брякла, вкрита слизо-гнійним виділенням, яке особливо у значній кількості скупчується в нижньому носовому ході. Поступово кількість слизо-гнійних виділень зменшується і згодом вони припиняються, но­сове дихання стає вільним, настає повне видужання.

Перебіг гострого нежитю в дітей старшого віку такий самий, як і в дорослих. У немовлят гострий нежить супроводжується фарингітом, а захворювання трактується як ринофарингіт. У наслідок того, що носова порожнина в немовлят вузька, навіть невеликий набряк слизової обо­лонки носа спричиняє утр) днення чи припинення носового дихання. У зв'язку з цим смоктання різко утруднюється і стає навіть неможливим, порушується сон, дитина стає неспокійною, худне, іноді приєднуються блювання, пронос. Підвищення температури тіла може бути значним і триматись у перші дні хвороби, а іноді і довше.

ХРОНІЧНИЙ РИНІТ

Хронічне запалення слизової оболонки носа — дуже поширене за­хворювання. Розрізняють такі форми хронічного нежитю: катаральну, гіпертрофічну, атрофічну та вазомоторну. У хворих на гіпертрофічний риніт може бути кавернозна або фіброзна форма. Атрофічний риніт розподіляється на простий та смердючий (озена). Перебіг кожного риніту відбувається у вигляді обмеженої чи дифузної форми. Вазомо­торний риніт, у патогенезі котрого провідними є судинні розлади, за­лежно від етіологічного чинника розподіляється на алергічний та ней-ровегетативний.

У виникненні хронічного риніту мають значення багато чинників: насамперед це професійні шкідливості (контрастна темпе­ратура, пил, загазованість), шкідливі звички (паління, зловживання ал­коголем), загальні захворювання (серцево-судинна недостатність, не­врози, вегетодистонія, ендокринні порушення, коліти тощо). В етіології хронічного нежитю важливу роль відіграє сенсибілізація сли-ювої оболонки носа та організму в цілому до бактеріальних, тканин­них, промислових, побутових, харчових, лікарських та рослинного по­ходження антигенів. Має значення зміна функціонального стану вегетативної нервової системи, яка неадекватно реагує на адекватні по­дразники. Це може виникнути під впливом неврозів, нейроінфекції, тривалого застосування судинозвужувальних крапель або гіпотензив­них засобів.

Провідною теорією виникнення озени нині є інфекційна, згідно з якою озену спричиняє клебсієла озени (паличка Левенберга — Абеля).

Єдиним свідченням цього є висівання з великою постійністю клебсієли озени зі слизової оболонки носа хворих на озену. Але щоб це захворю­вання проявилося під впливом цього мікроба, необхідні відповідні пе­редумови. Вважається, що такими передумовами можуть бути гіпоси-дероз, гіпоталамічні та ендокринні розлади, гіповітаміноз. Певну роль у розвитку озени відводять спадковому фактору.

Гострий нежить, який часто повторюється, сприяє роз­витку хронічного запалення. Під впливом хронічного процесу відбува­ються дегенеративні зміни нервових закінчень та нервових волокон, тобто трофічні розлади, що погіршують функціональні та морфо­логічні зрушення в слизовій оболонці носа. Як показали експеримен­тальні дослідження, після перерізування трійчастого нерва настають некробіотичні зміни епітеліального покриву, гіперемія, набряк та клітинна інфільтрація основи слизової оболонки носа. В епітелії на боці денервації різко знижується вміст SН- та СООН- груп.

У розвитку алергічного риніту розрізняють 3 фази: імунологічну — коли зустрічається антиген з антитілом і утворюється комплекс ан­тиген - - антитіло; біохімічну, що спостерігається в разі розпаду цього комплексу та звільнення біологічно активних речовин (аце­тилхоліну, норадреналіну, гістаміну, серотоніну тощо); па­тофізіологічну, коли ці речовини діють на судини та залози слизової оболонки носа, спричинюючи характерну для цього захворювання клінічну картину.

 

Тема:ГОСТРI ТА ХРОHIЧHI ЗАПАЛЕHHЯ БIЛЯHОСОВИХ ПАЗУХ HОСА.