Гортана ангіна ( ГА ).

Гостре запалення лімфаденоїдної тканини гортані розташованої в гортаних шлуночках, грушовидних синусах, черпаконадгортаних складках, міжчерпаковатому просторі, в окремих фолікулах. В процес втягується також слизова оболонка (набряк, інфільтрація).

Захворювання викликається коковою флорою. Відіграють роль ГРВІ, переохолодження організма.

Загальний стан хворого в більшості випадків страждає мало, температура тіла частіше підвищена (37,5 – 38* С), може супроводжуватись пітливістю, Хворі скаржаться на біль при ковтані, в області шиї при обертах голови. Голос міняється незначно, стеноз гортані розвивається рідко.

Ларингоскопія: гіперемія і інфільтрація слизової оболонки в місцях локалізації лімфаденоїдної тканини гортані, нерідко буває з однієї сторони або на обмеженій ділянці, іноді спостерігається набряк який супроводжується утрудненим диханням.

Пальпація області гортані може бути болючою, можливо також виявити збільшені, різко болючі лімфатичні вузли (звичайно з одного боку).

Гортану ангіну необхідно диференціювати з дифтерією, бешихою гортані, гострим інфільтративним ларингітом.

Лікування:домашній режим, ощадна дієта, антибіотикотерапія, дегідратаційні препарати. В окремих випадках (при розвитку декомпенсованого стенозу) показана трахеотомія.