Дифтерія гортані, трахеї і бронхів.

Обструкція нижніх дихальних шляхів може розвиватися при дифтерії. В її патогенезі має значення набряк, фібрінозні плівки і рефлекторний спазм м’язів гортані.

Дифтерійний круп в залежності від розповсюдження процесу поділяється за класифікацією С.Н. Розанова (1944) на: локалізований (дифтерія гортані), розповсюджений А (дифтерія гортані і трахеї) і розповсюджений Б або нисхідний (дифтерія гортані, трахеї і бронхів).

При стенотичній стадії появляються і прогресивно наростають втяжіння податливих місць грудної клітки при вдиху і напруження допоміжної мускулатури. Посилюється інтоксикація і гіпоксія. Тривалість цієї стадії від декількох годин до 2-3 днів.

В кінці стенотичної стадії настає передасфіктична фаза, розвиток якої є показом до хірургічного лікування крупа.

Симптоми передасфіктичної фази : періодичні напади різкого занепокоєння, ціаноз, посилення пітливості, глибокі втяжіння податливих місць грудної клітки, послаблене дихання, пароксизмальна тахікардія, випадіння пульсової хвилі на вдиху (через 3-7 ударів). Якщо в цей момент дитині не надати допомоги (інтубація, трахеотомія) настає асфіктична стадія. Кисневе голодування втомлює дитину, моментами вона заспокоюється, стає сонливою і адинамічною, з’являється гіпотонія м’язів. За рахунок поверхневого дихання більш слабким стає стенотичний шум і втяжіння податливих місць грудної клтки, тони серця послаблені, більш часті. Мінімальна тривалість асфіктичного періоду – декілька хвилин. Ціаноз змінюється різкою блідістю, дихання зупиняється і через тривалі проміжки часу з’являються поодинокі вдихи. Зупинці серця передує брадикардія.

Про нисхідний круп свідчать симптоми швидко-прогресуючої дихальної недостатності, виражена блідість, акроціаноз, часте поверхневе дихання.

Різке втяжіння ніжреберій і епігастральної ділянки на відміну від більш виражених втягнень яремної ямки, над – і підключичних просторів при локалізованому крупі. Відкашлюються плівки і зліпки трахеї і бронхів. Летальність при нисхідному крупі дуже висока.

Темпи розвитку крупа залежить від віку і сроків діагностики. Вони тим швидші, чим більш молодого віку дитина. Пізня діагностика дифтерії сприяє розвитку нисхідного крупа. Дифтерійний круп у дорослих, як правило розвивається при комбінованих формах, поєднання з токсичною дифтерією ротоглотки, сприяє більш швидкому розповсюдженню процесу в дихальних шляхах.

Розпізнається дифтерійний круп у дорослих частіше всього, коли розвиваються напади асфіксії.