Російський балет.

№ з/п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин
1 семестр
Тема 1. Образний світ і лексика російських танців(8 год.:7 + 1)
Зв'язок народного танцювального мистецтва з язичницькими віруваннями давніх слов’ян. Магія давньоруських обрядів. Театральні елементи в народних обрядах та іграх (Коляда, Свят – вечір, Масляна, зустріч Весни, Червона гірка, Радуниця, Юріїв день, русалчин тиждень, Купало, Ярило, Кострома, свята на жнива та ін.): сюжети, драматургія, музична складова, реквізит, пластика, грим, особливості святкування.
Давньословянські танці як витоки російських народних танців: сюжети, хореографічна лексика. Танці: Хороводи, Тропак, Трійка, Камаринська, Бариня. Образний стрій. Особливості хореографічної лексики.
Російський народний костюм. Ювелірні прикраси, зачіски.
Музика танців. Російські народні музичні інструменти. Гуслі, Гармонь, Свірель. Балалайка, Бубон, Ложки, Тріскачки та ін..Російські народні танцювальні мелодії в творах композиторів.
Танцювальні сюжети в російському живописі.
Російське декоративно – ужиткове мистецтво: образний зв'язок з танцями. Золота Хохлома, Палех. Народна дерев’яна архітектура. Співзвучність архітектурних форм і народних костюмів.  
Скоморохи– перші професійні актори і майстри танцю. Театр Петрушки – російський нащадок скоморошого мистецтва. Народні комічні дійства балагани.
Урок - узагальнення
Тема 2. Перед народженням балетного театру(8 год.:7 + 1)
Шкільний театр 17 ст. Особливості акторської гри і пластики.Танець у шкільній драмі. „Балет” у придворному театрі Олексія Михайловича. «Комедійна хоромина» в с. Преображенському. Алегоричні балети.Публічні бали і маскаради. (Асамблеї Петра 1). Народження бальної культури в Росії.
Народження російської балетної школи.Значення балетмейстерської та педагогічної творчості Ш.Л.Дідло для становлення національного балетного театру.Перший російський балетмейстер Іван Вальберх. А.Глушковський та його роль у розвитку російського народного танцю на балетній сцені.
Кріпацький балет в Росії. Театр Шереметьєвих. Видатні танцівники російського балету. Т.Шликова – Гранатова. А.Істоміна, К Санковська та ін..
«Жізель» на російській сцені.Гастролі М.Тальйоні, Ф.Ельслер.Російська виконавиця партії Жізелі О. Андріянова.К.Санковська – виконавиця партії Сильфіди.
Балетмейстер Ж. Перро. А.Сен – Леон, значення його творчості для розвитку віртуозного танцю.
Пушкінська тема в балеті. М.Глинка і балетний театр. Танець в опері.
Балет в контексті культури: портретний живопис 18 ст. – поч.19 ст. Відображення в його сюжетах театрального життя. Паркове мистецтво.
Урок - узагальнення
2 семестр
Тема 3. Реформаторська епоха М.Петіпа і П.Чайковського(10 год.: 9+1)
М.Петіпа – творець балетного академізму. Класичний танець, його сценічні форми. Основні пози і рухи класичного танцю.
Балети П.Чайковського: «Лускунчик»
Балети П.Чайковського: «Спляча красуня»
Балети П.Чайковського: «Лебедине озеро»
Балетмейстер Л.Іванов – «душа російського балету кінця 19 ст»
Балет О.Глазунова «Раймонда»
Особливості характерного танцю (використання етнографічних рухів, жестів, поз)
Танець в операх російських композиторів.
Балет у палітрі інших мистецтв: „Могучая кучка”, передвижники – спільність ідейно – художніх пошуків.
Урок- узагальнення
Тема 4 . Балетний театр "срібної доби" російської культури(9 год.: 8+ 1).
"Російські сезони" С. Дягілева. Їх значення для світового визнання російського балету. Визначна роль художника в балетному театрі епохи.Співтворчість художника, композитора, балетмейстера.
Балетні шедеври М.Фокіна – класика ХХ ст. ("Шехеразада", "Жар-птиця", "Петрушка","Шопеніана" та ін.) Композитор І. Стравінський та його реформаторські балети.
О.Бородін „Половецькі танці” з опери „Князь Ігор”.
Зірки балету: Анна Павлова - "Лебідь російського балету".
Зірки балету: "Бог танцю" Вацлав Ніжинський. «Після полудень Фавна» на муз. К. Дебюссі.
Киянин С.Лифар: значення творчості для світового балету.
Балетний театр в художній культурі епохи. Товариство художників «Мир искусства». Музичне мистецтво кінця Х1Х ст..О.Скрябін. Пошуки кольоромузики.
34 -35 Уроки - узагальнення