В) Зразки тестових завдань для перевірки кінцевого рівня знань

Завдання 1.

В процесі еволюції часто відбувалися дуплікації ділянок геному. Одна з копій могла еволюціонувати в результаті мутацій, а інша зберігала свою початкову функцію. Прикладом можуть бути гени білків м’язів, імуноглобулінів тощо. Як називають набір функціонально споріднених генів, що мають спільного предка і можуть бути розташовані у різних ділянках геному.

а) реплікатори

б) інтрони

в) кластери

г) екзони

д) транспозони

 

Завдання 2.

Інформаційна РНК існує у вигляді зрілої фракції і у вигляді попередника (про і-РНК). Зрілі молекули і-РНК прикріплються до рибосом, де починається зчитування інформації. Проте іноді у клітинах може нагромаджуватися зріла і-РНК, яка зв’язана з білком і може функціонувати тільки після звільнення від білка. Як називаються ці нуклеопротеїдні комплекси, що знаходяться у цитоплазмі і можуть бути прикріплені до рибосом:

а) інформосоми

б) термінатори

в) траскриптони

г) спейсери

д) екзони

Завдання 3.

Одним з центральних процесів метаболізму клітини є зчитування інформації з генів, яка відбувається в ядрі і називається транскрипція. У процесі переписування інформації РНК-полімераза просувається вздовж нитки ДНК від промотора до термінатора. Послідовність нуклеотидів цієї ділянки ДНК, що визначає утворення однієї молекули м-РНК, має назву:

а) цистрон

б) спейсер

в) оператор

г) мутон

д) транскриптон

 

Завдання 4.

У клітині хвороботворної бактерії відбувається процес транскрипції. Матрицею для синтезу однієї молекули і-РНК при цьому служить:

а) нативна молекула ДНК

б) цілком один з ланцюгів молекули ДНК

в) ланцюг молекули ДНК, позбавлений інтронів

г) ланцюг молекули ДНК, позбавлений екзонів

д) ділянка одного з ланцюгів ДНК

 

Завдання 5.

Вивчалась довжина молекул РНК, які приймають участь у трансляції.

Було встановлено, що розмір ділянки і-РНК, зайнятий однією рибосомою під час трансляції, відповідає:

а) одному нуклеотиду

б) шести нуклеотидам

в) двом нуклеотидам

г) трьом нуклеотидам

д) п’яти нуклеотидам

Завдання 6.

Триплетність і виродженість генетичного коду є одним з антимутаційних бар’єрів, який обмежує прояв мутації в фенотипі особин. Заміна якого нуклеотиду в триплеті переважно не порушує змісту останнього?

а) третього

б) першого

в) другого

г) другого і третього

д) першого і другого

Завдання 7.

В результаті транскрипції у еукаріот переважно утворюються про і-РНК, які містять неінформативні ділянки (інтрони), котрі вирізаються під час її дозрівання. Цей процес називається:

а) репарація

б) трансляція

в) процесинг

г) рекогніція

д) сплайсинг

 

Завдання 8.

У процесі експресії гена в ознаку послідовність кодонів і-РНК відповідає послідовності розташування амінокислот первинного поліпептидного ланцюга. Така властивість генетичного коду має назву:

а) триплетність

б) універсальність

в) колінеарність

г) специфічність

д) виродженість

 

Завдання 9.

У бактеріальній клітині тривалість приєднання однієї амінокислоти до поліпептидного ланцюга при оптимальних умовах складає приблизно 1/20 сек. Скільки часу потрібно для того, щоб синтезувати поліпептид, який кодується геном, до складу якого входять 1200 пар нуклеотидів:

а) 1/20 сек

б) 1/2 сек

в) 2 сек

г) 20 сек

д) 400 сек

 

Завдання 10.

Один з ланцюгів ДНК, що кодує амінокислоти в молекулі білка, складає з нуклеотидів: АТЦ-АЦЦ-ГАЦ-АЦГ-ЦАЦ. Яка послідовність нуклеотидів в антикодонах т-РНК, які беруть участь в біосинтезі відповідного білка ?

а) ТТГ, ЦГТ, ГТЦ, ТГГ, ГГТ

б) ТАГ, ТГГ, ЦТГ, ТГЦ, ГТГ

в) ТГТ, ЦГУ, ГТЦ, ГЦГ, УУГ

г) АУЦ, АЦЦ, ГАЦ, АЦГ, ЦАЦ

д) УАГ, УГГ, ЦУГ, УТЦ, ГУГ

Заняття №8

Тема: Життєвий цикл клітини. Поділ клітин.

I. Актуальність теми.Знання про шляхи утворення клітин (соматичних та статевих) дають можливість уявити на організмовому рівні взаємозв’язок формування клітин в нормі та патології для розуміння механізмів виникнення природжених вад розвитку, а також соматичних, онкологічних хвороб людини. Порушення, що виникають внаслідок зміни клітин та їх структур під час життєвого циклу (мітозу та мейозу) мають фундаментальне значення біологічне значення в формувані патологічних станів. Передумовою виникнення онкологічних, спадкових хвороб у людини є порушення поділу клітин (соматичних та статевих), наслідки яких проявляються протягом всього життя.