рефераты конспекты курсовые дипломные лекции шпоры

Реферат Курсовая Конспект

Фокусування.

Фокусування. - раздел Менеджмент, ТЕМА 1. СУТНІСТЬ РОЛЬ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ Фокусування Або Стратегія Спеціалізації Передбачає Побудову Конкуруючого &quo...

Фокусування або стратегія спеціалізації передбачає побудову конкуруючого "вістря" і вихід на ринкову позицію через постачання та обслуговування певних особливих, унікальних потреб певної групи по­купців, концентрацію на обмеженому географічним простором ринку, або концентрацію на певному специфічному використанні виробу.

 

4. Формування місії та цілей організації (реалізації стратегії). Різновиди цілей.

Після вибору загальної стратегії бізнесу настає фаза її ре­алізації. Цей процес передбачає чітку послідовність таких кроків (рис.5.2).

Місія організації - це суперзавдання, природа бізнесу, головна мета існування та глобальна причина, що спонукає займатися саме цим видом діяльності. У вузькому змісті, це вибір галузі, визначення но­менклатури та асортименту продукції, робіт чи послуг, вибір ринку та шляхів товаропросування, напрямки інвестиційної діяльності, розподіл прибутку та ін.

 

Рис. 5.2. Процес визначення місії та цілей організації.

Цілі розробляються для забезпечення місії і підпорядковуються їй. Місія визначає основні напрями та орієнтири для розвитку ор­ганізації, забезпечує правовий статус фірми. Усі перспективні плани і наслідки діяльності - похідна від її місії.

В межах загальної місії можна визначити ряд компонентів:

1. Вибір зовнішнього середовища організації;

2. Основні цілі, завдання, ринки, технології та ін.;

3. Персонал, вимоги до нього, принципи набору та розстановки кадрів.

Цілі організації конкретизують її подальшу діяльність і повинні відповідати певним вимогам:

Ø бути конкретними, чітко визначеними і підлягати виміру:

Ø мати різну тривалість дії:

1. оперативній, поточні- декада, місяць, квартал;

2. свредньострокові - до 1-го року;

3. довготермінові - від 1-го до 5-ти років;

4. перспективні - на невизначений період, направлені у майбутнє, не­обмежені в часі.

Ø бути - реальними (яких можна досягти з тими організаційними ресур­сами, що є в розпорядженні);

Ø не повинні вступати у протиріччя, а навпаки - взаємопідтримувати одна одну.

Наведемо найбільш типові цілі для будь-якої організації ко­мерційного (бізнесового) профілю:

Тактика являє собою конкретні оперативні короткострокові дії, тобто це інструмент негайного сприяння впровадженню в життя пер­спективних намірів.

Політика - це загальні орієнтири для дій та прийняття рішень.

Процедури предписують дії, котрі повинні застосовуватись у конкретних випадках.

Правила точно вказують, що саме слід робити в даній ситуації.

Розробка типових правил та процедур сприяє досягненню намічених організаційних цілей через те, що вони:

Ø вказують працівникам напрям дій, які відповідно до досвіду діяльності з високим ступенем імовірності повинні бути успішними і при­зведуть до бажаних наслідків;

Ø підвищують ефективність діяльності виключенням зайвих по­вторів процесу;

Ø дають можливість керівникові точно передбачити, що будуть робити його підлеглі в конкретній ситуації;

Ø дозволяють проводити точні порівняння з минулими результа­тами чи результатами інших груп (оскільки аналогічні завдання викону­ються, як правило, ідентичним способом, то вони повинні виконуватись кожний раз з однаковою чи зростаючою результативністю ефективністю).

Окремим пунктом у реалізації забезпечуючих проектів виділяються бюджети - механізми розподілу обмежених ресурсів ор­ганізації. Бюджети складаються в межах функції планування. Вони яв­ляють собою свого роду еталон чи взірець, з яким пізніше, після вико­нання завдань, під час здійснення функції контролю будуть співставлятися фактично досягнуті результати (чи результати викори­стання ресурсів). Бюджети схожі на бухгалтерський баланс. Вони теж складаються з двох частин: у правій відображається ресурсний по­тенціал, що є в розпорядженні організації - джерела надходження та їх вартість, а у лівій - статті їх використання у виробничому процесі.

 

5. Дослідження життєвих циклів продукції (оцінка стратегії)

Успішна діяльність підприємства тісно пов'язана з плануванням оновлення асортименту продукції, що вимагає вивчення життєвого циклу кожного товару і розробки гра­фіку їх заміни новими товарами.

Життєвий цикл товару являє собою час, протягом якого новий товар проектується, впроваджується у виробництво, завойовує частку ринку, насичує ринок і, зрештою, повністю витісняється більш сучас­ним товаром, який повніше задовольняє запити покупців.

Найбільш важливими показниками, що характеризують життєвий цикл товару, є зміна обсягу продажу і прибутку, одержаного від його реалізації. Коливання в обсязі продажу і прибутку обумовлені стадіями, які об'єктивно можна виділити в період існування товару.

Рис.5.3. Модель життєвого циклу товару

 

Життєвий цикл перебування товару на ринку охоплює 7 стадій: дослідження і розробка товару, впровадження, розширення ринку збу­ту, використання переваг, зрілість, насиченість, витіснення з ринку.

Стадія дослідження і розробки товару характеризується таки­ми параметрами, як вибір нового товару, його проектування та роз­робки технології. На цій стадії необхідні інвестиції, які окупляться зго­дом.

Друга стадія - впровадження - характеризується повільним зро­станням обсягу продаж. На цій стадії прибуток часто не утворюється через великі витрати на освоєння виробництва товару. Стадія впровад­ження характеризується швидким ростом виробництва продукції, гос­трою конкуренцією, прагненням до захоплення лідерства на ринку.

На третій стадії, що носить назву розширення ринку збуту, відбувається подальше нарощування обсягів виробництва, зниження витрат 1 зростання прибутку.

Четверта стадія - використання переваг - передбачає завою­вання нових ринків, завдяки перевагам товару, проведення активної рекламної діяльності, збільшення потужностей товаропровідної мережі. В цей період фірма випускає максимум продукції в зв'язку із різким зниженням витрат і збільшенням прибутку.

На п'ятій стадії, що носить назву зрілості, відбуваються не­сприятливі зміни у ринковій інфраструктурі, тому що стає складніше утримувати завойовані позиції. В цей період зберігається високий обсяг продаж внаслідок додаткових витрат на підтримку товаропросувної ме­режі і реклами, в зв'язку з чим зменшуються прибутки.

Шоста стадія - насичення ринку - характеризується скорочен­ням частки ринку через появу нових, більш якісніших та сучасніших то­варів і зменшенням Сприятливих тенденцій на ринку. В цей період фірмі слід потурбуватися про оновлення асортименту товарів, тому що після шостої стадії неминуче наступає період витіснення з ринку.

Витіснення з ринку є завершальною стадією життєвого циклу товару, коли різко знижується обсяг продажу і, як наслідок цього, одержані доходи не можуть покрити всіх витрат фірми. Якщо товар не можна замінити новим, може настати фінансовий крах, тому стадія дос­лідження і розробок має не менше значення, ніж будь-яка інша стадія життєвого циклу товару.

Життєвий цикл за часом розрізняється в залежності від конкрет­ного товару. На практиці не так просто виявити на якій стадії життєвого циклу знаходиться товар, тому тільки маркетингові дос­лідження можуть дати відповідь на поставлене запитання.

 

Контрольні запитання

1. Який підхід у менеджменті детально вивчає функції управління та яка його основна суть.

2. Як на практиці можна скористуватись методикою вибору стратегії на основі матриці БКГ.

3. Переваги методи методики вибору стратегії на основі матриці БКГ.

4. Для яких підприємств або у яких випадках придатною буде методика розробки стратегії „Крива досвіду” і чому?

5. Для яких підприємств або у яких випадках придатною буде методика розробки стратегії „Лоцман” і чому?

6. Чи може сучасне підприємство обійтися без стратегії?

 


ТЕМА 6. ОРГАНІЗАЦІЙНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАГАЛЬНА ФУНКЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ

– Конец работы –

Эта тема принадлежит разделу:

ТЕМА 1. СУТНІСТЬ РОЛЬ ТА МЕТОДОЛОГІЧНІ ОСНОВИ МЕНЕДЖМЕНТУ

План... Поняття менеджменту його зміст і загальна термінологія... Рівні менеджменту Основні поняття системного та ситуаційного підходів...

Если Вам нужно дополнительный материал на эту тему, или Вы не нашли то, что искали, рекомендуем воспользоваться поиском по нашей базе работ: Фокусування.

Что будем делать с полученным материалом:

Если этот материал оказался полезным ля Вас, Вы можете сохранить его на свою страничку в социальных сетях:

Все темы данного раздела:

Сторичний розвиток передумов сучасного менеджменту.
Більшість вчених вважає, що управління у своєму основному розумінні існувало з тих часів, коли людина за допомогою "батога та пряника" змусила іншу людину зробити що-небудь наперед визнач

Одножильний ланцюг
2) ланцюг „пліткаря”

Види контролю.
Серед загальних видів контролю, відносно стадії виконання господарської операції, можна виділити попередній, направляючий, фільтруючий та заключний контроль. Направляючий та фільтруючий -

Процес контролю.
Процес контролю - це діяльність об'єднаних у визначену структуру об'єктів контролю (органів контролю, керівників, контро­лерів, аудиторів, організацій державного регулювання), спря

А) встановлення бажаного результату (стандарту)
Контрольна діяльність, як і вся управлінська праця, розпочи­нається з встановлення мети. Коли мета відома, необхідно відобразити . бажаний результат у вимірюваних величинах, якщо це можливо.

Контроль та аудит
Аудит - це системний процес отримання і оцінки о об'єктивних даних про економічні дії та процеси, що відбуваються на підприємстві, їх відповідність певному критерію та доведення наслідків перевірки

Розвиток груп.
Групи, що виникають і функціонують в організаціях, проходять приблизно одні й ті ж стадії групового процесу. Так, Бернард Басс визначив чотириступінчастий процес розвитку групи: 1.

Y- увага до персоналу.
Рис. 10.4. „Решітка менеджменту” Ця "решітка" дає можливість визначити п'ять основних харак­терних типів управлінської поведінки (всього 81 - 9х9): &Osl

Планування та формування персоналу.
Ефективне функціонування персоналу передбачає наявність чітко сформульованої та обґрунтованої кадрової політики. Кадрова політика визначає завдання, пов'язані з ставленням

Проектування виробничого процесу.
Коли виріб спроектований, необхідно визначити етапи та процедури його виробництва. Як і при проектуванні виробу, розробник повинен розглянути відносну значимість наступних критеріїв Проектування:

Хотите получать на электронную почту самые свежие новости?
Education Insider Sample
Подпишитесь на Нашу рассылку
Наша политика приватности обеспечивает 100% безопасность и анонимность Ваших E-Mail
Реклама
Соответствующий теме материал
  • Похожее
  • Популярное
  • Облако тегов
  • Здесь
  • Временно
  • Пусто
Теги