рефераты конспекты курсовые дипломные лекции шпоры

Реферат Курсовая Конспект

Рік Розділ 4.Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст.

Рік Розділ 4.Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст. - раздел Искусство, ПОЧАТКОВИЙ КУРС СТОРІЇ ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА № З/п Зміст Навчального Матеріалу Ор...

№ з/п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин
1 семестр
Тема 1. Фольклорні витоки українського балету(8 год.:7 + 1)
Фольклорні джерела.Календарний обряд як синкретичне дійство і прообраз театральної вистави. Пластика і танець як складова обряду. Обрядове дійство і народна гра: спільне і відмінне. Обряд весілля – перша народна драма. Весільні танці.
Палітра українських народних танців: Хороводи:тексти хороводів, їх взаємозв’язок з хореографічним малюнком. Тематика хороводів (відображення трудових процесів, оспівування природи, тваринного світу; відтворення характерів людей, родинних взаємин тощо. Ілюстративність рухів (відтворення в пластиці трудових процесів, рухів птахів і тварин тощо). Використання реквізиту. Діалогічність драматургії.
Палітра українських народних танців:Сюжетні танці. Пантоміма та елементи акторської гри. Жартівливі танці. Героїчні танці.
Палітра українських народних танців:Побутові танціВідмова від тексту. Вигуки – кульмінації. Основні танцювальні рухи («перемінний крок», «тинки», «присядки», «вихилясники», «голуб­ці», «дрібушки», «притупи» та ін.).
Музична складова українських танців: музичний інструментарій. Троїсті музики. Оркестр українських народних інструментів.
Український костюм. Український танець в контексті інших видів народного мистецтва (декоративно – ужиткове).
Сюжети українських танців та обрядів у творах живопису, літератури
Урок - узагальнення
Тема 2. Професійні джерела українського балетного театру(8 год.:7 + 1)
Скоморохи – перші професійні актори. Мистецтво скоморохів – започаткування драматичного, музичного, лялькового театру, циркового мистецтва. Танцювальна й музична майстерність скоморохів. Трагічна доля скоморохів. Княжий театр.
Шкільний театр в контексті мистецтва українського бароко. Значення шкільного театру для української культури.
Особливості драматургії вистав. Акторська гра. Танець у шкільній драмі. Інтермедії. Сценографія вистав.
Вертеп. Драматургія вертепного дійства. Вертепна скриня . Персонажі вертепу. Сюжети вертепної вистави. Музичне і пластичне рішення вертепної вистави. Народний танець, пісня, інструментальний супровід побутової частини вертепу.
Кріпосний театр. Балетна освіта. Доля артистів. Репертуар. кріпосного театру („Амур і Психея”, „Венера і Адоніс”, „Павел і Віргінія” та інші). Українські танці в балетних дивертисментах. Найвідоміші кріпацькі театри в Україні. Театральна трупа Д.Ширая. Балетна студія Іваницького в Харкові. Танець в театральних трупах І.Штейна, Л.Млотковсього. Аматорський театр та його значення для становлення балетного театру в Україні.
Український танець та інші види мистецтва 18 ст. – початку 19 ст.: образотворче мистецтво, архітектура.
Українська хореографія в контексті художньої культури ХVII –ХVIII ст.: музичне мистецтво (Д.Бортнянський, А.Ведель, М.Березовський)
Урок - узагальнення
2 семестр
Тема 3. Народження професійного балетного театру в Україні(10 год.:9+1)
Іван Котляревський - актор і драматург. «Наталка – Полтавка» І.П.Котляревського: непересічне значення для української культури. Танцювальна і музична складова. Сучасні постановки «Наталки – Полтавки». Екранізація.
«Енеїда» І.П.Котляревського як «енциклопедія українського танцю». Сценічне рішення «Енеїди».
Г.Квітка – Основ’яненко та його вплив на театральний процес в Україні. П’єси Г.Квітки – Основ’яненка в репертуарі українських театрів.
Сценічна реформа М.Щепкіна. Акторська майстерність та пластична виразність М.Щепкіна та акторів його доби. Карпо Соленик.
Народна пісня і танець як засоби характеристики народних образів (“Наталка-Полтавка” М.Лисенка). Постановка М.Щепкіним танцю Виборного - перша спроба поглибити виразність сценічної дії засобами “танцювального” образу.
Тарас Шевченко і театр: акторський талант Кобзаря. Твори для театру.
Музична Шевченкіана.
Пластична виразність живописних образів митця.
25-26 Уроки - узагальнення
Тема 4 . Український танець у контексті театрального мистецтва 2-половини Х1Х – початку ХХ ст.(9 год.: 8+ 1)
Київська опера – третя сцена російської імперії. Одеська, Львівська Харківська опера у 2 –й половині Х1Х ст. Балетний репертуар. Балетна освіта в Україні наприкінці Х1Х - початку ХХ ст. Балетний театр у палітрі інших мистецтв.
Театр корифеїв і його епохальне значення для народження національного балетного театру. Боротьба за національний репертуар. Акторська майстерність, вимоги виразної і доцільної 1пластики, міміки, жесту. «Батько українського театру» М.Кропивницький. Брати Тобілевичі. Значення М.Старицького для вивчення танцювального фольклору. «Ой, не ходи Грицю». Театр корифеїв і Микола Лисенко. Діяльність Київського відділення Всеросійського музичного товариства.
М.Заньковецька – перша народна артистка України. Найвизначніші ролі артистки.
Перший стаціонарний театр М.Садовського. Співтворчість М.Садовського з дослідником українського танцю В.Верховинцем. Поняття про побутовий і народно – сценічний танець. Український танець у виставах театру корифеїв.М.Садовський – виконавець українських танців.
Видатні митці музичного театру: Хома Ніжинський: співтворчість з майстрами театру корифеїв, постановки танців в операх. Всесвітня слава С.Крушельницької.
ЛЕСЬ Курбас – реформатор та основоположник сучасного українського театру. «Молодий театр»; Українська музична драма. Лесь Курбас та балетний театр: співтворчість Леся Курбаса з М.Мордкіним та В.Верховинцем; постановка Аркана.
Українські художники - передвижники: співзвучність прогресивним пошукам театрального репертуару, тенденціям вивчення танцювального фольклору.
34 -35 Уроки - узагальнення

 

– Конец работы –

Эта тема принадлежит разделу:

ПОЧАТКОВИЙ КУРС СТОРІЇ ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА

ДЕРЖАВНИЙ МЕТОДИЧНИЙ ЦЕНТР НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ УКРАЇНИ... ПОЧАТКОВИЙ КУРС... СТОРІЇ ХОРЕОГРАФІЧНОГО МИСТЕЦТВА...

Если Вам нужно дополнительный материал на эту тему, или Вы не нашли то, что искали, рекомендуем воспользоваться поиском по нашей базе работ: Рік Розділ 4.Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст.

Что будем делать с полученным материалом:

Если этот материал оказался полезным ля Вас, Вы можете сохранить его на свою страничку в социальных сетях:

Все темы данного раздела:

Для хореографічних шкіл
та хореографічних відділень початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладів (шкіл естетичного виховання)     автор - Комаров

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА
1. Концептуальні засади програми: 1.1.Мета і завдання «Початкового курсу історії хореографічного мистецтва» у початкових спеціалізованих мистецьких навчальних закладах.

Діалог Сходу і Заходу
1 семестр Тема 1. Танець у театралізованих дійствах стародавніх цивілізацій Сходу (8 год.: 7+1) Тема 2. Античність – колиска європейської культури (8 год.: 7+1)

Рік. Розділ 4.Вітчизняний балетний театр: від витоків до початку ХХ ст.
1 семестр Тема 1. Фольклорнівитоки українського балету (8 год.:7 + 1) Тема 2. Професійні джерела українського балетного театру (8 год.:7 + 1) 2 семестр

Організація змісту навчального матеріалу в програмі.
Інтегративний характер курсу та наскрізна орієнтація на культурологічно – контекстний підхід зумовлюють особливості організації змісту програми. Навчальний матеріал кожного розділу (року вивчення д

Особливості організації навчально-виховного процесу: педагогічні умови реалізації змісту
Обов’язковими педагогічними умовами, які мають забезпечити оптимальну реалізацію змісту програми, є такі: 1) забезпечення єдності та взаємозв’язку основних видів діяльності

Рекомендації щодо контролю успішності опанування змісту курсу
Розподіл годин на опанування змісту і контроль в програмі подається орієнтовно, оскільки форми контролю визначаються викладачем в залежності від конкретних умов навчально – виховного процесу.

Рік. Розділ 1 (Пропедевтичний): Балет як вид мистецтва
В результаті опанування розділу «Балет як вид мистецтва» учень: - має уявленняпро характерні особливості танцю як мистецтва, що синтезує мову різних мисте

Діалог Сходу і Заходу
В результаті опанування змісту розділу «Зарубіжний балетний театр: від витоків до початку ХХ ст. Діалог Сходу і Заходу» учень: - має уявлення про походжен

Російський балет.
  В результаті опанування змісту розділу«Зарубіжна хореографія від витоків до початку ХХ ст.: російський балет» учень: - має уявленн

Рік. Розділ 4. Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст.
В результаті опанування змісту розділу«Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст.» учень: - має поглиблені знанняпро синкретизм обрядів як д

Рік.Розділ 5.Хореографічна сучасність: Україна і світ - поліфонія стилів.
  У результаті опанування змісту розділу«Хореографічна сучасність: Україна і світ - поліфонія стилів»учень: - має поглиблені знанняпро сучас

Рік. Розділ 1.Балет як вид мистецтва
№ з/п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин 1 семестр Тема 1. Танець. Хореографія. Балет(8

Рік.Розділ 2: Зарубіжний балетний театр: від витоків до початку ХХ ст. Діалог Сходу і Заходу
№ з/п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин 1 семестр Тема 1. Танець у театралізованих дійс

Російський балет.
№ з/п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин 1 семестр Тема 1. Образний світ і лексика росій

РікРозділ 5.Хореографічна сучасність: Україна і світ - поліфонія стилів.
№ з /п Зміст навчального матеріалу Орієнтовна кількість годин 1 семестр Тема1.Експериментаторський дух ХХ ст

Зміст навчального матеріалу
(Скорочення: ХМ – хореографічне мистецтво;ММ – музичне мистецтво; ОМ – образотворче мистецтво, ТМ – театральне мистецтво; ЕМ – екранні мистецтва)

Від витоків до початку ХХ ст. Діалог Сходу і Заходу
Назва теми, кількість годин Зміст освіти Пізнавальний компонент Орієнтовні твори для сприймання та практично – творчого опрацювання

Російський балет.
Назва теми, кількість годин Зміст освіти Пізнавальний компонент Орієнтовні твори для сприймання та практично – творчого опрацювання

Рік.Розділ 4.Вітчизняний балетний театр від витоків до початку ХХ ст.
Назва теми, кількість годин Зміст освіти Пізнавальний компонент Орієнтовні твори для сприймання та практично – творчого опрацювання

Рік.Розділ 5. Хореографічна сучасність: Україна і світ - поліфонія стилів.
Назва теми, кількість годин Зміст освіти Пізнавальний компонент   Орієнтовні твори для сприймання та практично – творчого опр

Приклади практично – творчих завдань
для виконання учнями хореографічних шкіл та хореографічних відділень шкіл мистецтв на заняттях з «Початкового курсу історії хореографічного мистецтва» „Творимо виставу”. В

Приклади тестів для підсумкового контролю якості освіти
* подаються типи завдань за їх складністю, зорієнтовані переважно на зміст розділу, присвячений українському мистецтву, які можуть слугувати прикладом для укладання тесту I рівень:

На підсумковому контрольному випробуванні
(білети для підсумкового контролю; завдання виконуються усно або письмово – на розсуд викладача) Білет містить два завдання: 1 – для перевірки теоретичних знань; 2 – практично – творче, в

Хотите получать на электронную почту самые свежие новости?
Education Insider Sample
Подпишитесь на Нашу рассылку
Наша политика приватности обеспечивает 100% безопасность и анонимность Ваших E-Mail
Реклама
Соответствующий теме материал
  • Похожее
  • Популярное
  • Облако тегов
  • Здесь
  • Временно
  • Пусто
Теги